Жінок з Тернопільщини застерігають від шахрайства при працевлаштуванні за кордоном

009Такою була тема засідання жіночого клубу «Берегиня», що діє при Борщівському районному центрі зайнятості. Участь у засіданні взяла місцевий приватний підприємець Любов Бойко. Основна мета заходу – застереження від шахрайства при працевлаштуванні за кордоном, запобігання економічній експлуатації жінок, підвищення їх внутрішньої мотивації до досягнення успіхів.
Зазначалося, що нині за межами України на постійних чи тимчасових заробітках перебуває майже 3 мільйони українців. За даними Міжнародної організації з міграції, починаючи з 1991 року,  від торгівлі людьми постраждали до 100000 наших громадян. Останнім часом все більше молодих жінок намагаються будь-якими шляхами знайти роботу за кордоном. Саме через легковажність та недостатню поінформованість про реалії зарубіжного працевлаштування більшість опиняється в скрутних ситуаціях.
Начальник відділу активної підтримки безробітних районного центру зайнятості Любов Гарбар ознайомила присутніх із загальними правилами безпечних поїздок за кордон та  повідомила про мережу організацій з протидії торгівлі людьми в Україні, зосередила увагу на перевагах легального пошуку місць праці.
Своєю історією життя колишньої трудової емігрантки поділилася з безробітними приватний підприємець Любов Бойко.
«Виїзд за кордон – це свого роду психологічний експеримент, – сказала вона, – де потрібно прийняти нелегке рішення, щоб покинути  на тривалий час рідних, подолати певні перепони та щоденно працювати над собою, щоб призвичаїтися до нових умов життя, не знаючи навіть мови країни, до якої прибув».
За три роки перебування в Америці пані Люба працювала нянею, доглядальницею за людиною похилого віку. Більшість українців, з якими вона була знайома, дотепер працюють в США і не виявляють особливого бажання повернутись в Україну, оскільки не мають чіткого плану і не уявляють, чим будуть займатися при поверненні додому.
А от Любов Бойко понад усе мріяла знову з’єднатися з родиною і працювати на рідній Батьківщині. Вона відкрила власний салон-перукарню «Шик». Має найманих працівників – майстрів-перукарів, манікюрницю. Постійно співпрацює з районним центром зайнятості з питань  підбору кадрів та підвищення їх кваліфікації шляхом стажування. Підприємець вважає, що започаткування власної справи – альтернатива нелегальній роботі за кордоном. Вона порадила членкиня «Берегині» бути оптимістами, ніколи не втрачати віри і надії на успіх.

Вам також може сподобатися