У лісах Тернопільщини винищують підсніжники, проліски та черемшу

vesnaЗ настанням тепла у лісах, а також – у руках вуличних продавців з’являються перші весняні квіти. Без труднощів їх можна придбати і у Тернополі. Екологи такою ситуацією занепокоєні. Кажуть: багато таких рослин  занесені до Червоної книги.

ЮРІЙ РОСЛИЙ, перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в Тернопільській області:

«Досить навести приклад конвалії, яку колись можна пучками було і оберемками бачити, як продавалася вздовж дороги. А на сьогоднішній день ця пахуча квіточка, конвалія, вже рідкісна. Це тільки за рахунок отакого винищення вона щезла. На сьогоднішній день в нас підлягає охороні пролісок, шафран Гейфеля, ведмежа цибуля, черемша, яка масово продається в цей період, підсніжники різних видів. І, що характерно, вони продаються масово».

Юрій Рослий каже: люди повинні розуміти – таке масове винищення може призвести до зникнення виду взагалі. А надто якщо квітка витягується з землі з коренем: на тому місці рослина більше не виросте. Натомість, розповідають екологи, дехто на первоцвітах навіть організовує своєрідний бізнес.

ЮРІЙ РОСЛИЙ, перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в Тернопільській області:

«Є місця в лісі, де ще в лютому – на початку розгортається сніг, накриваються плівкою місця масового зростання, там, де вони вже знають. І потім, в тепличних умовах, підганяється ріст цих першоцвітів. Пролісок зривається і масово, буквально оберемками, торбами, сумками, машинами, поїздами доставляється в обласний центр для того, щоб торгувати».

Щороку екологічна інспекція спільно з правоохоронцями та працівниками державної лісової охорони проводить рейди. Юрій Рослий наголошує: відповідальність за знищення червонокнижних квітів несуть не лише продавці, а й ті, хто їх купує. І тим, і іншим загрожує штраф.

ЮРІЙ РОСЛИЙ, перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в Тернопільській області:

«Матеріали складаються на місці, протоколи відправляються до суду, і суд вирішує вже міру відповідальності, розмір, в якій сумі накладається штраф. Слід зазначити, що якщо ми застаємо в місці зростання, там, де вилучаються із природи першоцвіти, то там нараховується шкода і збитки в сумі 62 гривні за одну квітку».

Відтак, в Державній екологічній інспекції просять берегти природу: не рвати і не купляти рідкісні квіти.

Джерело: ІНТБ

Вам також може сподобатися