Батькам тернопільських школярів доведеться платити за підручники ?

knyga1 У новому навчальному році підручники для школярів будуть платними. Як буде здійснюватися оплата за навчальну літературу, наразі невідомо. Але батьки уже стурбовані цим питанням

– За користування підручниками з нового навчального року потрібно буде платити, – розповідає тернополянин, батько двох дітей Михайло Греськів. – Наскільки мені відомо, наразі ще не визначено, як буде здійснюватися оплата за підручники, але подекуди у школах вчителі уже лякають батьків кругленькими сумами за підручники. Кажуть, що за книжки доведеться платити стопроцентну вартість. А це чимало. Мовляв, 10 підручників у середньому по 60 гривень – ось тобі і маєш 600 гривень. А якщо в сім’ї двоє школярів, то виходить, що більше тисячі потрібно на книжки. Що ж це за реформа така в освіті? Та й, зрештою, навіщо мені потім ці підручники, коли дитина закінчить навчальний рік? Що їх, на базар носити?

Пан Михайло вважає, що вживаний підручник продати за об’єктивну ціну буде важко, а купувати нові лише для річного користування не зовсім доцільно.
– Раніше підручники були розраховані на те, що діти ними користувалися впродовж п’яти років, – каже пан Греськів. – Думаю, зараз теж так потрібно робити. І якщо вже вводити оплату за підручники, то розраховувати її таким чином, щоб батьки платили п’яту частину від вартості підручників. На мій погляд, так було б розумно і не надто затратно.

Із запитаннями, що стосуються оплати підручників на наступний навчальний рік, журналіст «RIA плюс» звернувся до директора Департаменту освіти Тернопільської обладміністрації Любомира Крупи.

– У новому навчальному році безкоштовними підручниками будуть забезпечені лише діти, які належать до пільгових категорій населення, – повідомив Любомир Крупа. – Решта будуть користуватися підручниками на платній основі.

За інформацією пана Крупи, у цьому році на підручники у держбюджеті передбачено 60 млн грн. З цієї суми 30 млн мають піти на погашення заборгованості за попередні роки, і 30 млн – на друк нових підручників. Цих грошей вистачить тільки на те, щоб забезпечити бешкоштовною навчальною літературою пільгові категорії дітей.

– Як буде здійснюватися оплата, чи частково батьки платитимуть, чи повну вартість підручника, наразі невідомо, – каже керівник обласного департаменту освіти. – Відомо тільки те, що централізованого забезпечення і розповсюдження підручників не буде. Міністерство затвердить кілька варіантів, і кожна школа сама обиратиме, яким підручником користуватися. Кожна друкована книжка матиме електронний варіант. Тому діти, батькам яких накладно купити друковані підручники, зможуть користуватися електронними.

Ще невідомо, на яких умовах можна буде користуватися електронними підручниками. Міносвіти не прийняло остаточного рішення щодо цього питання. Тому серед освітян побутують дві версії: одні кажуть, що електронні версії підручників будуть безкоштовними, інші, – що вони будуть платними, але наполовину дешевшими за друковані.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися