У Тернополі виникли проблеми з вакциною БЦЖ

88529_1424094140_31103100Якщо інфікований туберкульозом малюк вчасно не почне отримувати лікування, він може захворіти на туберкульоз в старшому віці, або коли стане дорослим. Наразі є проблема з вакциною, тож три черті новонароджених не отримують щеплень у пологових.

– Минулого року виявили один випадок туберкульозу серед дітей, – зазначила обласний дитячий фтизіатр Світлана Мадич. – Ця дитина була виявлена за скаргами із запущеною формою туберкульозу.

Єдиним методом раннього виявлення туберкульозу у дітей була і залишається туберкулінодіагностика, зазначила фахівець.

– В області план з туберкулінодіагностики виконаний лише на 16%, – розповіла Світлана Мадич. – Діти недообстежуться, їх не направляють до нас на консультації, ми не можемо виявити туберкульоз, і також не можемо призначити дітям хіміопрофілактику. Це ті діти, хто знаходиться в стані туберкульозного інфікування. Небезпека полягає в тому, що вони можуть захворіти в подальшому, або коли стануть дорослими.

Крім того, вдвічі зросла захворюваність серед підлітків, повідомляє 20хвилин. Торік виявили кількох підлітків з хіміорезистентним туберкульозом. Зараз ці підлітки отримують лікування, дехто готується до операції. Якщо на ранніх стадіях хвороби лікування триває до 6 місяців, то важкі форми лікуються 18-24 місяці.

Також дуже тривожним є показник щеплення від туберкульозу серед новонароджених, зазначила головний дитячий спеціаліст.

– В 2014 році план з вакцинації БЦЖ виконаний лише на 27% через відсутність вакцини, – пояснила Світлана Мадич. – Це означає, що 3/4 дітей виписали з пологового без щеплення БЦЖ – без основного захисту на своє майбутнє.

Тому через проблеми з вакцинацією немовлят можливий ріст захворюваності у дітей молодшого шкільного віку, зазначила обласний дитячий фтизіатр.

– 23 роки тому батьки масово відмовлялися від вакцинації, – каже обласний фтизіатр Вадим Рудик. – І той факт, що торік 12 підлітків захворіли на туберкульоз, – це один із проявів того, що невчасно були зроблені щеплення дітей і підлітків.

Відсутність вакцин впливає і на ситуацію з повторними щеплення дітей.

– Те, що багато дітей не вакциновані, впливає і на ревакцинацію , – зазначила начальник відділу епідеміології та санітарної охорони території головного управління ДСЕСУ в області Марія Павельєва. – Тільки 4,8% дітей було ревакцинованих. Це надзвичайно мізерна кількість і це небезпечно. В останні роки туберкулін потрібно закупляти за кошти місцевих бюджетів. Змінилася і вартість туберкуліну, і мабуть не завжди місцеві бюджети виділяють достатньо коштів, щоб закупити цей препарат для проведення туберкулінодіагностики. Але ми сподіваємося, що вакцина буде закуплятися, і ми маємо надію, що в цьому році вакцина надійде в регіон. Також має вирішитися питання з туберкуліном. Це дасть можливість захистити дитяче населення.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися