Тернополян просять купувати на могили тільки живі квіти

f_15092439481398599307Купувати тільки живі квіти замість пластикових на могили закликає жителів Тернопільщини УГКЦ. Бізнес також заохочують переорієнтуватися з продажу шкідливих для екології і здоров’я виробів на корисні й приємні.

Саме з цією метою уже до Великодня на входах у багато кладовищ нашої області, у селах і містах, де є громади УГКЦ, встановлять спеціальні банери з інформацією про шкоду від пластикових квітів та можливу альтернативу їм.

– Для Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ ми отримуємо цього року 150 банерів, а торік було 5. На міських кладовищах, що у Тернополі і Підгородньому, ці банери уже стоять, – розповідає 20хвилин референт Бюро у вказаній архиєпархії отець Василь Шафран. – Деканати та парафії отримують ці банери за певні невеликі вкладки, адже Бюро їх робило за свій кошт. Торік кожен банер обійшовся у приблизно 60 грн, а цього року – більше. Окрім того, розповсюджуємо листівки про шкоду підпалів сміття.

Загалом по Україні встановлять 1500 інформаційних банерів.

– Пластикові вінки і квіти не несуть жодної богословської символіки, також це традиція, яка поширилася у радянські часи і в Європі подібного немає. Ці вироби починають шкодити екології вже з етапу виготовлення сировини для них, адже для цього використовують нафтопродукти, – розповідає керівник Бюро, доктор богословських наук Володимир Шеремета з Івано-Франківська. – Левову частку пластикових квітів палять – виділяються численні токсичні речовини, зокрема діоксини. Зрештою, на кладовищі та «кричуща» пластикова квітка аж ніяк не відповідає атмосфері…

Про шкоду для бізнесу від екологічної акції церкви не йдеться, запевняють у Бюро.
– Ми, як Церква, не можемо мовчати на зло, якщо його усвідомлюємо, і якою б гіркою правда не була, – продовжує пан Шеремета. – Бізнес може переорієнтуватися на живі квіти. Адже є численні невибагливі до умов і красиві рослини на зразок бальзаміну Уоллера та барвінку.
В окремих громадах у Тернополі й біля міста люди уже добре знають про шкоду від пластику і зробили відповідні висновки.

– Я на парафії неодноразово говорив про пластикові квіти й вінки і приблизно 50% людей на похорони несуть живі квіти. Пояснювати людям потрібно постійно, а потім – періодично нагадувати», – прес-секретар Тернопілььско-Зборівської архиєпархії УГКЦ каже отець Олег Харишин.

Аналогічна ситуація склалася у селі Острів.

– У нас на парафії місцеві люди вже знають про все – не купують пластикових квітів, хіба 1-2 вінки на похорони. Більше купують ті, хто іде на похорони чи могили з інших місць, і не знає. Зрозуміло, що коли вже приходять із пластиковим вінком, ми не можемо заборонити. Але вірним треба розуміти – закордоном усі ці вироби спалюють у котельнях з відповідними фільтрами, котрі вловлюють шкідливі речовини. У нас такого немає і викиди йдуть у довкілля, – говорить отець Василь Шафран.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися