“Закулісся” проекту “100 кращих тернополян”

mkeic0uyibq_142433583886Вже більше місяця одна з основних балачок в Тернополі — обговорення громадського проекту “100 кращих тернополян”. Одні хвалять задум і вважають це першими виборами з вибором, а інші переконують — це ще один “замовний” проект. Та замовності тут мало. Це зрозуміє кожен, хто знайде трохи часу аби вникнути в його суть, механізми й, що найголовніше, – переконається у прозорості. Нагляд за перебігом проекту, з доступом до всієї “внутрішньої кухні”, здійснює п’ять журналістів Тернополя, до яких є довіра громадськості.

Про підсумки першого етапу, незвично високу активність висунень кандидатів тернополянами, спроби фальсифікацій та обману розповідають співорганізатори проекту Назар Зелінка та Олег Різник.

—     Скажіть, будь ласка, як виникла ідея цього проекту?

—     Н.З. – Зараз Україна фактично перебуває у стані неоголошеної війни. Військові захищають нас від зовнішнього ворога, який всім відомий і є видимим. Але чи достатньо перемогти на Сході, щоб країна змінилася? Звісно, що ні. Змінитися повинні ми самі, бо кожна глобальна зміна починається з людини, яка стане носієм цих змін. Ми запропонували громаді Тернополя обрати з-поміж себе 100 кращих представників за лише одним критерієм – довіра. Адже якщо ти комусь довіряєш, то він і чесний, і порядний, і фахівець, словом, втілює в собі головні людські чесноти. Нам вдалось створити майданчик, де кожен тернополянин зміг висунути того, кому він довіряє або долучитися до висунення тих, кого вже було запропоновано кимсь раніше.Унікальність цього проекту полягає саме в тому, що ніхто не нав’язує тернополянам свої думки і, як результат, ми отримали понад 1200 одиничних висунень, тобто лише одна людина висунула конкретного кандидата. Це показує активність громади, бо ці люди не були байдужими і висловили свою позицію. Ми віримо, що тернополяни, які потраплять у список кращих, будуть дорожити і своїм ім’ям і тим, що їх підтримала громада.

—     Як це все реалізовано технічно, і чи можна вірити у чесність?

—     О.Р. – Технологічно проект складається з програми, що опрацьовує подання кандидатів, а тепер – голосування, що надходять з кількох джерел (web-портал, call-центр, паперові анкети) й об’єднує їх в єдину базу даних. Програма має не лише багатоступеневий захист від зовнішнього впливу, але і містить в собі декілька незалежних один від одного аналітичних алгоритмів перевірки й аналізу зібраних даних. До речі, ми отримали практичне підтвердження ефективності використовуваної методики провівши додатково з незалежними аудиторами ще й «ручну» перевірку результатів.

—     Що ви маєте на увазі?

—     О.Р. – З 221 особи, які набрали понад 50 висунень, 60 осіб опинилося у, так званій,  зоні ризику, коли комп’ютерна програма за декількома зрізами показала аномальні активності по цих кандидатах. Ми підійшли до цієї ситуації з розумінням того, що сам кандидат може і не винен і не знає, що по його прізвищу під час висування були помітні такі активні дії, що викликали підозру. Тому ми не видаляли цих кандидатів, а провели аудит із залученням представників громадськості та журналістів. В результаті цього аудиту, 36 осіб було дискваліфіковано, оскільки підозри щодо їхнього не до кінця чесного висунення підтвердилися. Інші ж залишилися і зараз до голосування допущено 185 тернополян. Саме тим, що нам потрібно було детально провести аудит, і пояснюється деяка затримка з початком 2-го туру. Для розуміння скажу, що волонтери при перевірці обдзвонили понад 2000 номерів, з яких проводилося висунення. До речі, ми також виявили, що у списку було кілька, так званих, «віртуальних кандидатів». Імовірно, що на базі цих висунень хтось перевіряв/тестував сам проект, процедуру висунень та перевірки.

—     Н.З. – Я ще додам, що у висуненні кандидатів взяло участь майже 14 тисяч активних тернополян. Вони подали понад 2200 кандидатур, що для Тернополя є дійсно хорошим показником.

—     А як можна пояснити, що тернополян, які свого часу чи навіть зараз займають певні посади, не потрапили у 2-й тур, а маловідомі мешканці міста отримали більше 50 висунень?

—     Н.З. – Як ми уже згадували, понад 220 людей були висуненими більш ніж 50 тернополянами. Тому узагальненого правила, хто і чому перескочив  поріг, а хто ні – немає. Багато людей, які невідомі широкому загалу, відомі у своїх вузьких колах, і тому вони легко подолали необхідну кількість висунень. До них можна зарахувати лікарів, вчителів чи викладачів, певних громадських активістів та бізнесменів. Хоча значна частина тих, хто потрапив у 2-й тур, є достатньо відомими серед тернополян. Чому окремі діячі не набрали навіть 50 висунень, це швидше питання до них, чи їхніх знайомих.

—     На якій стадії проект зараз?

—     Н.З. – З 24 березня розпочалося голосування за кандидатів, що пройшли у 2-й тур громадського проекту «100 кращих тернополян». Рейтинговим способом самими тернополянами буде визначено 100 кращих мешканців нашого міста за головним критерієм – рівнем довіри. Голоси, які брали участь у висуненні кандидатів – анульовуються, таким чином, всі кандидати матимуть однакові умови на старті основного рейтингового голосування.. Триватиме голосування 1 місяць. Після цього ми підіб’ємо підсумки і повідомимо громаді, кого з тернополян вона ж вважає кращими на даний час.

—     Як і де люди можуть проголосувати?

—           О.Р. – Проголосувати можна на сайті проекту «100 кращих тернополян» www.top100.te.ua, зателефонувавши у кол-центр (096-6861723), чи у наметах на вулицях, отримавши кваліфіковану допомогу волонтерів. Принцип ідентифікації залишається той самий – мобільний номер того, хто голосує. Нагадаємо, що участь у голосування можуть брати тернополян, які усвідомлено роблять свій вибір.

Джерело: Погляд

Вам також може сподобатися