Кременець може стати містом обласного значення

2Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав подання Тернопільської обласної ради щодо віднесення міста Кременець Тернопільської області до категорії міст обласного значення.

Про це сьогодні повідомило Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

Під час обговорення в Комітеті підкреслили, що місто Кременець – районний центр Тернопільської області, економічний і культурний осередок північної частини Тернопільщини. Місто розташоване на відстані 70 км від обласного центру. За останнім переписом населення, в місті Кременець проживає 22 тисячі мешканців.

Кременець належить до найдавніших українських міст. Перша писемна згадка про поселення датується 1227 роком, а Магдебурзьке право надано місту у 1438 році. На території міста розташовано 65 пам’яток архітектури, з них 8 – національного значення.

Така велика кількість пам’яток була підставою для створення у 2003 році Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

Місто Кременець – друга база гірськолижного спорту в Україні. Тут навчаються зимових видів спорту: стрибків з трампліна, лижного двоборства, санного спорту. У місті є також санна траса – єдина в Україні.

Місто Кременець, враховуючи його розташування та наявність значної кількості пам’яток архітектури і культових споруд, має перспективи щодо розвитку історико-пізнавального, екологічного і спортивного туризму.

Народні депутати взяли до уваги, що віднесення міста до категорії міст обласного значення надасть змогу збільшити надходження до міського бюджету, створити нові робочі місця, тим самим забезпечивши фінансову та економічну незалежність, покращити інвестиційний клімат, що, в свою чергу, сприятиме розширенню діючих та будівництву нових потужностей в основних галузях виробництва міста, розвитку туризму.

Питання про віднесення міста Кременець до категорії міст обласного значення погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Кременецькою міською, Кременецькою районною та Тернопільською обласною радами.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України підтримати подання Тернопільської обласної ради щодо віднесення міста Кременець до категорії міст обласного значення. Відповідний проект постанови Верховної Ради рекомендується також прийняти за основу та в цілому, що буде поданий народними депутатами України.

Джерело: Доба

Вам також може сподобатися