Як отримати посвідчення учасника бойових дій

thumb_79065_news_m Звернутися у військові комісаріати та отримати посвідчення учасника бойових дій закликають демобілізованих військовослужбовців, які пройшли зону АТО. Адже всі вони мають право на отримання статусу учасника бойових дій.

– Порядок отримання цього статусу визначений постановою Кабміну № 413, – пояснює начальник відділу соціального забезпечення тернопільського обласного військового комісаріату Богдан Станько. – Відповідно до цієї постановити, більшість військовослужбовців мали б мати цей статус при звільненні. Але в силу певних обставин, які мені невідомі, командири військових частин не встигли, чи не змогли подати документи на комісію. Відповідно, дана категорія ще не має статусу учасника бойових дій.

Є два варіанти, яким чином військовослужбовці можуть отримати статус учасника бойових дій, продовжує пан Станько.

– Вони самостійно можуть звертатися в відомчу комісію для отримання цього статусу. Але все ж таки, ми рекомендуємо ці питання проводити через районні військові комісаріати, – каже він. – Тому що там є відповідно приготовлені фахівці і вони знають чітко визначений перелік документів. Відтак буде легше військовослужбовцю. Просто йому потрібно звернутися в військкомат, де видадуть пам’ятку з переліком потрібних документів та контактами, за якими вони можуть отримати інформацію, як діяти далі.

Якщо з певних причин військовослужбовці не будуть мати повного переліку документів, то військові комісаріати надаватимуть допоможуть, додає пан Станько.
– Ми будемо дзвонити, писати, – всіма методами будемо пробувати доотримати ті документи, які з певних причин військовослужбовці не мають, – каже він. – І будемо напрявляти ці документи на комісію при Міноборони. Після того, як буде прийняте рішення про надання статусу, військовослужбовців про це повідомлять. І військові комісаріати надаватимуть їм посвідчення встановленого зразка за місцем проживання, а також листи талонів на право пільгового проїзду.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися