На блокпости на Тернопільщині бракує грошей

blokpost-zalishchykyТак сьогодні виглядає блокпост у Заліщиках біля мосту через р. Дністер

У разі загострення криміногенної ситуації або терористичної загрози на Тернопільщині планують розгорнути 19 блокпостів. Щоб обладнати один такий, за попередніми підрахунками потрібно 19-20 тисяч гривень. Однак область поки що не готова виділити такі гроші.

Найбільше коштуватиме встановлення відеоспостереження на блокпості – близько 10 тисяч. Воно необхідне, по-перше, щоб фіксувати рух транспорту через контрольний пункт. По-друге, контролювати дії тих, хто несе службу в цьому місці. Матеріали з камер спостереження допомагають вирішувати конфлікти, що виникають між правоохоронцями і водіями. Близько 2 тисяч грн. коштуватимуть бетонні плити для облаштування блокпоста, ще у 1000-2000 грн. обійдеться палатка, щоб правоохоронці змогли сховатися від дощу. Для забезпечення освітлення потрібен генератор, який вартує, за скромними мірками, близько 5 тисяч грн. Людей, які нестимуть службу на дорозі, потрібно забезпечити світловідбиваючими  жилетами, а також біля блокпоста встановити відповідні дорожні знаки для водіїв.

– Ми зверталися до обласної ради з проханням виділити цільові кошти на забезпечення блокпостів, однак вони відповіли, що грошей зараз немає. Програмою по боротьбі зі злочинністю кошти на це теж не передбачені. Натомість Тернопільська міська рада прийняла рішення про виділення коштів на блокпости, – зазначив начальник УМВС у Тернопільській області Олександр Богомол.

На в’їздах в обласний центр готуються у разі потреби розгорнути 6 постів.

Нині ж в області діє лише один блокпост – на стратегічно важливому мосту в Заліщиках. Розгортати більше оборонних постів поки що немає потреби, вважають правоохоронці. З одного боку, функціонування блокпоста потребує залучення значних матеріальних і людських ресурсів. З іншого, вибіркова перевірка транспорту не ефективна, перевіряти потрібно кожен автомобіль, що може завдати жителям області значних незручностей.

– Навіть при відсутності матеріальних ресурсів у разі необхідності ми

за декілька годин зможемо встановити блокпости. Для цього є достатньо особового складу, транспорту, озброєння, – запевняє полковник Богомол.

Олена Бойчук (“Номер один”)

Скільки коштує блокпост?

Відеокамера – 10 тис. грн.

Генератор – 5 тис. грн.

Бетонні плити – 2 тис. грн.

Палатка – 1-2 тис. грн.

Дорожні знаки – 500 грн.

Світловідбиваючі жилети – 200 грн.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися