На Тернопільщині руйнується унікальний палац графа Станіслава Бадені (фото)

01Палац графа Станіслава Бадені, що у Коропці Монастириського району, продовжує руйнуватися. Заплановані ще минулого року протиаварійні і невідкладні реставраційні роботи навіть не розпочинали.

Коропець, палац БаденіУ листопаді минулого року, рішенням сесії обласної ради, були виділені кошти на протиаварійні роботи у цій пам’ятці. Рішення прийняли 11 листопада. Тоді у департаменті фінансів ТОДА, запевняли, що кошти у сумі 440 тисяч гривень на рахунок Коропецького обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою, який є балансоутримувачем палацу, надійдуть за тиждень. Кошти перерахували, але значно пізніше, і освоїти їх не встигли.

– Виділені кошти поступили наприкінці грудня, тому стало неможливим їх освоєння, оскільки до кінця року залишався дуже короткий період, – розповів Ярослав Пелехатий, начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури ТОДА. – А там дуже складні роботи, які треба виконати по центральному куполу, і за такий короткий час їх не зробити. Минулого року була тільки виготовлена проектно-кошторисна документація, і вона пройшла державну експертизу. На це витратили приблизно 55 тисяч гривень. Решта коштів повернулися в обласний бюджет.

Серйозно руйнуватися палац Бадені почав у жовтні 2013 року. Тоді через негоду були пошкоджені конструкції центрального куполу. Коштів на ремонт ніхто не виділяв. Протягом кількох місяців до середини куполу затікала вода, внаслідок чого почали гнити дерев’яні балки. Це стало причиною обвалу спочатку даху другого поверху, а потім міжповерхового перекриття. У квітні 2014 року було багато руйнувань у центральній частині приміщення – обвалилася частина стелі між першим та другим поверхами. І тільки в кінці осені 2014 року депутати виділяють 440 тисяч гривень на протиаварійні роботи, хоча на це необхідно більше мільйона. На жаль, навіть ті кошти не вдалося освоїти.

Коли депутати знову виділять кошти на реконструкцію палацу невідомо. Ярослав Пелехатий сподівається, що відповідне рішення буде прийняте на найближчому пленарному засіданні.

– Є надія, що на наступній сесії депутати розглянуть внесення змін до бюджету, і ці кошти виділять, – каже Ярослав Пелехатий, начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури ТОДА. – Це питання проходить профільні комісії. Було б добре, якщо б виділили не 400 тисяч, а всю суму передбачену кошторисом робіт, щоб максимально виконати необхідні роботи і припинити подальше руйнування. Буде визначено організацію, яка має відповідну ліцензію, має право виконувати такі роботи. Тоді за весняно-літній період буде ліквідовано аварійний стан центрального куполу та передаварійний стан дахів в цілому. Цей палац унікальний – єдиний в західній Україні, у якому збереглися первісні інтер’єри, і дуже важливо їх зберегти.  Розташований він у дуже  живописному парку. У цього палацу в рекреаційному і туристичному плані є великі перспективи.

Проект протиаварійних і невідкладних реставраційних робіт для палацу Бадені розробив архітектор зі Збаража Юрій Вербовецький. За його словами, кошторис проекту розрахований на 1 мільйон 200 тисяч гривень.

02

03

Джерело: За Збручем

Вам також може сподобатися