У Тернополі заборонили проводити тести на вступ дитини до школи

test1 Батьки майбутніх першачків хвилюються даремно, бо жодних тестів на вступ дитини до школи проводити не будуть. Так наказало Міністерство освіти. У спеціалізованих закладах буде лише співбесіда. Психологи радять заспокоїти дитину та підтримати віру у її компетентність

Тести на вступ до школи і як їх пережити.

Це стало головною темою для обговорення батьків малечі, яка невдовзі піде до першого класу.

На нас чекають тести, дитина відтепер хвилюється і каже, що позабувала все, що знала, – розповіла тернополянка Ольга Наумчак. – І якщо раніше донька не могла дочекатись, коли піде до першого класу, тепер про це навіть не говорить. Я чула, як вона бабусі розповідала, що боїться тестів.

Батьки дошкільнят один в одного перепитують, якими можуть бути завдання, та «штурмують» з цим же питанням вчителів недільної школи.

Донедавна я вважала, що мій син повністю готовий до школи, – поділилась мама майбутнього першачка Оксана Когут. – Він вільно додає-віднімає, рахує до ста, знає всі букви, але читати не вміє. Більше з ним займаємось дома – дитина стомлюється і нервує. Таким чином можна всю охоту до школи відбити. А який стрес оці тести. І для батьків, і для дітей.

Ніяких тестів на вступ до першого класу цьогоріч не буде, запевнила начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти управління освіти і науки міськради

Ірина Сум. Міські освітяни посилаються на лист Міністерства освіти і науки. І запевняють – педколективи про це вже повідомили.

Цьогоріч для прийому дітей в 1 клас керуємось листом Міністерства освіти і науки від 14.02 2015 р. №1/9-71 «Щодо роз’яснення порядку приймання дітей до 1 класу», – пояснила Ірина Сум. – В ньому йдеться, що дітей до гімназій, ліцеїв і колегіумів, якщо в їхній структурі є початкова школа, приймають на безконкурсній основі.

Співбесіди будуть проводити тільки для малечі, яка йде вчитись до спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням іноземної мови. У Тернополі це 3, 5, 7, 17 та 29 школи. Це ж стосується двох спеціалізованих початкових шкіл повного дня. Перша – з поглибленим вивченням іноземних мов, що на вул. Лесі Українки, 12 а, інша – з поглибленим вивченням  основ економіки, що на бульварі Д. Галицького, 3а.

У нас є інформація про ряд закладів, які це проводять, хоча ми повідомили, що тестувати першачків заборонено, – каже Ірина Сум. – Ми з’ясовуватимемо це питання на своєму рівні. Бо до відома всіх закладів зміст даного листа доведено. Щодо спеціалізованих шкіл, батьки мають право заздалегідь поцікавитись правилами прийому до 1 класу, які мають погоджені з управлінням освіти і науки міськради.

Навіть у спеціалізованих школах під час проведення співбесід забороняється перевірка знань з математики, вмінні читання і письма та іноземної мови, наголошують чиновники. За допомогою співбесіди лише можна пересвідчитись у достатності загального розвитку дитини, її функціональної готовності до систематичного навчання, бо навантаження більше, та здатності до вивчення дисциплін відповідно до спеціалізації закладу.

У решті шкіл набирають учнів, відповідно до закріплених територій.

Що має знати дитина

Віддаючи свою дитину до спеціалізованої школи, перевірте її знання і вміння дома. Під час співбесіди у малечі можуть поцікавитись, чи знає вона своє прізвище, ім’я, по-батькові, як звуть батьків, де вони працюють, де малюк проживає. Дитина має орієнтуватись у кольорах, порах року, днях тижня. Розповісти віршик, який найбільше подобається, відгадати загадку для свого віку.

Дитина має вирішувати прості логічні задачки, наприклад, розповідати, чим схожі чи відрізняються ті чи інші предмети, – каже Ірина Сум. – Повинна переказати почуту розповідь, скласти невеличку розповідь за картинкою в межах 2-3 речень. Запам’ятати 5- слів і повторити їх.

З математики малеча має вміти рахувати до десяти і назад та відновити числовий ряд. Зрештою, кожен заклад готує власний перелік питань. Але на прохання батьків завдання мають озвучити напередодні співбесіди, запевнили в управлінні освіти.

«Навіть в олімпійських чемпіонів є три спроби»

Батьки мають заспокоїти малюка, переконати, що за будь-яких обставин вони все одно любитимуть його та будуть поруч і пояснити, що всі можуть помилятись. Бо навіть в олімпійських чемпіонів є три спроби. Це все – аби дитині без стресів і проблем пройти адаптацію до школи та співбесіду, вважають психологи.

Потрібно налаштувати дитину на позитив, говорити йому, що він розумний, що вчитель його хвалить, бо у нього, наприклад, гарно виходять букви, – радить практичний психолог Світлана Кухарук. – Малюк може розгубитись, коли незнайомі люди формуватимуть питання. Потрібно його підтримати та пояснити, що від нього хочуть. Для малечі важливо, щоб батьки були поруч. У такому випадку дитина буде значно впевненіше себе почувати.

Варто розповісти малечі, що до школи йдуть всі дітки. Навіть ті, хто знає менше.

Це називається періодом компетентності, – каже пані Світлана. – Як би ти не справився із тестами, все рівно тебе до школи візьмуть. Важливо підтримати компетентність дитини. І наголосити – ти у нас молодець. І це один з моментів, коли треба себе показати. А таких є багато, і ти завжди справлявся.

В жодному випадку не можна лякати малечу, що як тест не пройде, трапиться щось жахливе. І варто саме батькам узяти себе в руки. Бо діти відчувають їхнє хвилювання і лише через це під час тестування можуть розгубитись, наголошує психолог.

Якщо малеча розхвилювалась, не стидайтесь сказати тестувальникам, що прийдете іншим разом, – наголошує психолог. – Мовляв, коли дитина заспокоїться, ми знову прийдемо і покажемо свої знання. В цьому віці дуже важливим є емоційний фактор: переляк, розгубленість, незвична обстановка. Бо діти в цьому віці не вміють добре володіти собою. Як з цим впораєтесь – і тести не страшні.

Довідка

У Тернополі діє 43 загальноосвітніх заклади. З них 2 школи І ступеня (початкові спеціалізовані), школи І-ІІІ ступенів – 24, гімназії – 3, ліцеї та навчально-виховані комплекси школа – ліцей – 5, школа-колегіум – 1 і навчачально-виховні комплекси школа-садок – 5. Спеціальна школа – 1, вечірня – 1, допризовної підготовки – 1.

Цифра

2 870 першокласників планують прийняти у 2015 р. школи міста. Це на 100-150 діток більше, аніж в попередні роки.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися