Для тернопільських водіїв подорожчає автоцивілка

23 Із 1 травня в Україні дорожчає автоцивілка. У водіїв – пожвавлення. Є чимало випадків, коли автомобілісти розривають діючий страховий поліс і укладають новий для того, щоб за місяць-півтора не платити більше

– У мене термін дії страхового полісу закінчується у липні, – розповідає тернопільський водій Степан Захарків. – Але з травня буде дуже відчутне зростання вартості страховки, тому я уклав новий договір ще за нинішніми цінами, щоб потім не платити дорожче.

Подорожчання через знецінення гривні
Моторне (транспортне) страхове бюро України повідомило страхові компанії, які реалізують поліси обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ), про необхідність підвищення базових тарифів.

Офіційна причина подорожчання – збільшення вартості ремонту автомобілів через девальвацію гривні. За прогнозами страховиків, очікують, що в 2015 році ріст виплат порівняно з минулим роком зросте більш ніж на 50%. Причина – дворазове зростання вартості запчастин.

Повідомлення моторного страхового бюро має рекомендаційний характер. Тобто страхові компанії можуть і не прислухатися до цих вказівок, але в такому випадку їм доведеться платити більші відрахування у гарантійні фонди. Тому фахівці прогнозують, що більшість страхових компаній таки підніме коефіцієнти до розміру, який рекомендує Моторне транспортне бюро.

Відтак очікують, що з травня автоцивілка подорожчає на 25-30%.

Нагадаємо, що вартість автоцивілки залежить від чотирьох основних факторів – об’єма двигуна транспортного засобу, місця реєстрації, безаварійного водійського стажу та мети використання (комерційні чи приватні цілі). Скажімо, для комерційних транспортних засобів автоцивілка дорожча, причому найдорожча вона для таксистів.
Для розуміння, як ці параметри впливають на вартість автоцивілки, наведемо такий приклад. Для водія із чотирирічним безаварійним стажем керування автомобілем з об’ємом двигуна 1600 куб. см автоцивілка у сільській місцевості тепер коштує близько 260 гривень. Для водія аналогічного авто, але з річним безаварійним стажем, страховий поліс коштує уже 310 гривень.

«Ціни такі, що хоч продавай авто»
Найдешевша автоцивілка – для жителів сільської місцевості та міст із населенням до ста тисяч осіб. У Тернопільській області – це всі населені пункти, за винятком обласного центру. Так ось, для прикладу, у районах області для водія із безаварійним чотирирічним стажем страхування автомобіля з об’ємом двигуна 1600 куб. см тепер коштує 260 гривень. А з травня, згідно з рекомендаціями Моторного бюро, така автоцивілка має коштувати близько 400 гривень.

У Тернополі, який входить у категорію міст із населенням від 100000 до 500000 осіб, для такого ж авто страховий поліс поки що коштує 330 гривень, а коштуватиме понад 500 гривень.

У містах із населенням понад 500000 осіб страхові поліси іще дорожчі.
А найдорожче за автоцивілку платять у Києві, де найбільша концентрація ДТП. Тепер страхування автомобіля з об’ємом двигуна до 1600 куб. см включно коштує 800 гривень, за умови, що у водія чотирирічний безаварійний стаж водіння. З травня буде 1296 грн.

Щоправда, це середній показник. Якщо у водія великий безаварійний стаж водіння, тоді ціна буде нижчою.

Окрім того, вказані цифри є орієнтовними. Якщо зараз автоцивілка для тернополян, які мають авто з об’ємом двигуна 1600 куб. см, має коштувати 330 гривень, то це не означає, що вони стільки ж і заплатять. Жорстка конкуренція на ринку спонукає страховиків до різноманітного роду знижок.

– У березні цього року я мав би заплатити за автоцивілку близько 260 гривень, – розповідає тернополянин Андрій Сум. – Але як постійному клієнту мені надали знижку, і я вклався у 220 гривень. Тож думаю, що нові страхові поліси будуть трохи дешевшими від анонсованих. Та навіть зі всіма можливими знижками ціни такі, що хоч продавай авто.

Цікаво, що ліміти відповідальності за ОСЦПВ залишаться незмінними – до 50 тисяч гривень при матеріальних збитках, до 100 тисяч – по здоров’ю.

Нагадаємо, автоцивілка є обов’язковим видом страхування. За її відсутність передбачений штраф для автовласників.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися