На тернопільських учнів та студентів чекають кардинальні зміни

1378374426 Школярі навчатимуться 12 років, професійна освіта стане двоступеневою, а вища освіта передбачатиме три цикли – ці та інші зміни передбачають два законопроекти “Про освіту” і “Про професійну освіту ” у разі їх прийняття.

Про це розповів  Міністр освіти і науки України Сергій Квіт під час громадської презентації вище згадуваних  законопроектів 27 травня 2015 року, повідомляє прес-служба освітнього відомства.

– «Закон «Про освіту» повинен ставити концептуальні рамки рівнів освіти та встановлювати зв’язки між ними, – наголосив Сергій Квіт.

Проектом закону передбачається, що за видами освіта поділяється на формальну – що потребує  ліцензування, освіту неформальну – тренінги, різноманітні курси та інформальну. Знання, вміння та навички, здобуті у системі неформальної освіти, тобто за організованими програмами, але без ліцензій, акредитації та інших форм державного контролю, можуть бути підтверджені у системі формальної освіти,  яка здобувається на традиційних рівнях – дошкільна, загальна середня, позашкільна, професійна, вища, освіта для дорослих.

Сергій Квіт підкреслив, що принциповою позицією для Міністерства є те, що дошкільна освіта та початкова школа обов’язково повинні бути «прив’язані» до місця проживання дитини.

– Особливо це стосується сільської місцевості, де є малоформатні школи і там  неможливо забезпечити комплекс освітніх послуг, – пояснив міністр.

Натомість, старша профільна школа для належного її функціонування вимагає достатньої кількості вчителів та обладнання.  Тому профільну школу з декількох сіл можна об’єднати в одну при належній інфраструктурі та наявності транспорту, що повинні забезпечувати  місцеві органи влади  за державної підтримки.

Також міністр повідомив, що законопроект пропонує встановити тривалість загальної середньої освіти 12 років. Щодо професійної освіти, то, за словами міністра, згідно із законопроектом вона передбачає дуальність. Тобто навчальний процес повинен відбуватись як в закладі освіти, так і частково на підприємстві. Окрім того, професійна освіта стане двоступеневою – можна здобути ступінь кваліфікованого робітника та молодшого спеціаліста.

Вища ж освіта, за інформацією пана Квіта,  передбачатиме три цикли –  бакалавр, магістр, доктор філософії.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися