Тернополян просять допомогти “залити смальцю москалям за шкіру”

00Парадокс української армії – кулемети видали, а станки для опори ні. Без станин фізично неможливо стріляти з крупнокаліберної зброї, адже віддача настільки сильна, що людину відкидає разом з кулеметом на декілька метрів. Про проблему дізналися тернопільські волонтери і вже налагодили серійне виробництво необхідних для армії станків.

Один станок тернопільського виробництва важить трохи більше 20 кілограмів. Кожен з них на собі тримає та компенсує силу віддачі крупнокаліберний кулемет, що дає 600 вистрілів в хвилину і на відстані півкілометра пробиває 2 см броні. На українському ринку аналогічний пристрій продають за 12,5 тис. грн., собівартість нашого – 3 тис. грн.

– Ми не плануємо займатися продажем станків для кулеметів, віддаватимемо їх на безкоштовній основі, лиш би матеріалу і рук вистачало, – розповідає тернопільський волонтер Тарас Білан. – Кресленням та розробкою самотужки займалися хлопці без належної освіти, це інженери-самоучки, тернопільські «кулібіни». Їхній самовідданій праці ми і завдячуємо появою опор для кулеметів.

Кожен станок має свій порядковий номер, серію виробництва, власну назву, та надпис MADE IN UKRAINE, Ternopol , адже саме тут виготовляють такі потрібні для української армії пристрої. Їх вже випробували на полігоні, і показники видались досить втішними. Тепер станини відправлятимуть спеціалізованим військовим частинам, де є найбільша потреба.

Аби процес пішов швидше, до роботи запрошують і небайдужих тернополян, адже обсяг замовлень дуже великий. Працюють волонтери на Склад зі збору допомоги воїнам АТО, що на вул. Дністрянського, 10, у Тернополі.

– Запрошуємо всіх бажаючих прийти на пару годин, в будь-який день чи ввечері, аби допомогти “залити смальцю москалям за шкіру”, – закликає Тарас Білан.
Джерело: Тернополяни

Вам також може сподобатися