У засобах масової інформації більше не буде місця пропаганді комунізму і нацизму

l8gOJSct0j821 травня 2015 набрав чинності Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» (далі – Закон). Цим Законом внесено зміни до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», зокрема, статтю 3 доповнено таким змістом:
друковані засоби масової інформації в Україні не можуть бути використані для: закликів до захоплення влади, насильницької зміни конституційного ладу або територіальної цілісності України; пропаганди війни, насильства та жорстокості; розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі; розповсюдження порнографії, а також з метою терористичних актів та інших кримінально караних діянь, пропаганди комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки.
Доповнено також статтю 11 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» частиною четвертою такого змісту: забороняється державна реєстрація друкованого засобу масової інформації, назва якого містить символіку комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.
Зокрема, Законом визначено, що включає символіка комуністичного тоталітарного режиму (частина четверта стаття 1) та символіка націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму (частина п’ята стаття 1).
Частиною п’ятою статті 7 Закону (Прикінцеві та перехідні положення) передбачено, що засновники друкованих засобів масової інформації, які на момент набрання чинності цим Законом здійснювали пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та/або використовували у назві символіку комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, зобов’язані припинити здійснення такої пропаганди та/або здійснити перереєстрацію друкованого засобу масової інформації. Засновники таких друкованих засобів масової інформації звільняються від сплати реєстраційного збору за перереєстрацію.
У разі недотримання вимог Закону засновниками друкованих засобів масової інформації після спливу трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом їх випуск підлягає припиненню в установленому законом порядку, крім випадків, коли засновником друкованого засобу масової інформації вжито заходів щодо дотримання вимог цього Закону, а неможливість перереєстрації такого друкованого засобу масової інформації зумовлена об’єктивними причинами.
Відповідно до частини третьої статті 3 Закону, у разі невиконання юридичними особами, політичними партіями, іншими об’єднаннями громадян, друкованими засобами масової інформації вимог цього Закону їх діяльність/випуск підлягає припиненню в судовому порядку за позовом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань або іншого уповноваженого органу державної влади.
Окрім того звертаємо увагу, що особи, винні у порушенні вимог Закону, несуть кримінальну відповідальність згідно із законом.
Додатково інформуємо, що Закон опублікований у газеті «Голос України» (№ 87 (6091) від 20.05.2015) і набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто з 21.05.2015.

Головний спеціаліст
Головного територіального управління юстиції
у Тернопільській області
Галина Косарчук

Вам також може сподобатися