Тернополянин сконструював сонячну піч

4 Сонячна піч дуже зручна для використання на дачі та під час подорожей. Її легко транспортувати та розміщувати у будь-якому місці. Єдиним її недоліком є те, що важко дістати основну деталь для створення такої печі

– На сонячній печі я готую каву і навіть шашличок, – розповідає тернополянин Леонід Миськів. – Цю піч планую взяти з собою у найближчу туристичну подорож.
Піч, яка працює на сонячній енергії, тернополянин сконструював зовсім недавно. Каже, що ідею побачив в Інтернеті на сторінці одного винахідника. Тож вирішив цей задум втілити у дійсність.
– Ця піч працює на основі призми Френеля, – пояснює Леонід Миськів. – Якщо коротко, то прицип роботи такий: призма фокусує сонячні промені в одній точці і дає високу температуру.

Сонячна піч складається з двох основних елементів – призми Френеля та звичайного дека від духовки. До сонця розміщують призму, збоку біля неї – деко. Призма фокусує промені і спрямовує їх на металеве деко.
Сонячна піч зручна для транспортування. Призма Френеля має метр завдовжки і півметра завширшки.
– З такими параметрами її можна покласти у будь-який легковий автомобіль – каже пан Леонід. – Окрім того, призма тонка і дуже легка, що теж є її плюсом. Якби була лінза на основі скла, тоді вона була б значно важчою, а отже, менш зручною для транспортування.
За словами Леоніда Миськіва, єдиним недоліком сонячної печі є те, що її дуже важко дістати.

– Це дуже рідкісна річ, яку придбати не так просто, – каже пан Леонід. – Її не продають у магазинах. Я знайшов цю призму через Інтернет. Познайомився з одним чоловіком із Дніпропетровська і через посередників домовився про купівлю. Вартість призми – від 200 гривень. Усе залежить від того, де вам вдасться її дістати. Найпростіший варіант – це знайти старий проекційний телевізор. Ці телевізори зараз уже ніде не використовують, але з них можна зняти призму Френеля.

Як зазначає співрозмовник, спочатку він планував використовувати сонячну піч для підігріву їжі. Однак у ході експерименту з’ясувалося, що її можна використовувати не тільки для підігріву, а й приготування страв. Більше того, на сонячній печі можна навіть підсмажити шашлик. У майбутньому Леонід планує використовувати піч ще й для кип’ятіння великих об’ємів води.
За словами пана Леоніда, піч, яка працює на сонячній енергії, дужа зручна для використання у мандрах і на дачі.

– Її переваги очевидні, – каже тернополянин. – Наприклад, на пікніку не треба збирати дрова, щоб розпалити вогнище. Улітку, коли спека, біля лісу є загроза, що через відкритий вогонь може початися пожежа. Із сонячною піччю таких проблем немає. Ну і, звісно ж, не треба забувати, що сонячне тепло – безкоштовне. Наприклад, на дачі можна використовувати сонячну піч й економити газ або взагалі від нього відмовитися.
Сонячна піч – це не перший приклад використання альтернативних джерел енергії у його побуті, каже Леонід Миськів. Кілька років тому він придбав сонячну панель і встановив її на даху свого кемпера. Завдяки цій сонячній панелі під час мандрівок чоловік повністю забезпечує електроенергією свій «будинок на колесах» – вдень мандрує, а увечері дивиться телевізор або сидить в Інтернеті за ноутбуком.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися