Всіх діабетиків Тернопільщини обіцяють забезпечити безкоштовними ліками

5GK_Sp9zNwo Вже в п’ятницю, 17 липня, мають укласти угоди із постачальниками ліків для хворих на діабет. Таким чином ліками забезпечать усіх, запевняє директор департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Курило.

– В квітні проводили тендери із фірмами, які представляють ліки для діабетиків, в тому числі, інсулінозалежних, – розповідає пан Курило. – Із 41 лота, торги не відбулися лише по 14, бо фірми-постачальники не задекларували цін на препарати. Однак 10 липня і по цих 14 відбулися торги. Тож забезпечення хворих має бути на 100%. В тому числі, мова йде про ліки для хворих на діабет дітей та вагітних.

Ліки для діабетиків хворі можуть отримати безкоштовно в аптеках, кажуть в департаменті.

– Мова йде і про аптеки комунальної, і державної власності. Однак ліки видають лише за рецептом, який виписав лікар. Дійсний такий рецепт лише 1 місяць. Тоді держава відшкодовує кошти аптекам. Така процедура дещо ускладнила життя хворим, адже раніше ліки вони могли отримати в поліклініці чи лікарні. Але таким чином ми боремося із корупційними схемами в системі охорони здоров’я, – розповідає заступник директора департаменту Лідія Чайковська.

Однак і в такій системі є свої підводні камені, визнають в департаменті.

– Державою передбачено, що в аптеці можуть відпустити за рецептом ліки, якщо їхня роздрібна ціна не перевищує оптово-закупівельної, яку встановила держава, – уточнює головний терапевт департаменту Лариса Матюк. – Тож якщо лікар виписав препарат, а в аптеці його ціна – вища, то єдиний вихід із ситуації – йти до ендокринолога ще раз, щоб він виписав замінник-аналог виписаним раніше лікам. Бо система охорони здоров’я, на жаль, не має жодного впливу на аптеки та політику їх ціноутворення.

Довідка:

Також в департаменті закликають про усі порушення стосовно отримання ліків повідомляти за номером “гарячої лінії”: (0352) 25-48-76.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися