У Тернополі демобілізованих тестували на гепатит С. Усі здорові!

140Зона АТО – ідеальне середовище для розповсюдження різних інфекційних захворювань, у тому числі гепатиту С. В умовах бойових дій, поранень, безупинного процесу надання меддопомоги у польових умовах ризик захворіти на цю недугу надзвичайно високий. Саме тому громадська організація хворих на гепатит С «Іскра надії» ініціювала в Тернополі проведення тестування демобілізованих. На щастя, у жодного з 13 продіагностованих бійців захворювання не виявлено.

Обстежили понад десяток бійців

За даними різних джерел, через зону АТО пройшли вже близько 100 тис. осіб. При такому скупченні людей, які перебувають в екстремальних умовах, різко збільшується ризик заразитися інфекційним захворюванням. Особливо тими, що передаються через кров. Одним із таких є гепатит С.

– Вірус гепатиту С передається через кров: при переливанні, використанні різного роду інструментарію, в тому числі хірургічного. У зв’язку з цим, ми вирішили з’ясувати реальну картину захворюваності серед людей, які повертаються із зони АТО, і  провести тестування бійців на наявність вірусів гепатиту С. Тестування мали можливість пройти бійці різних військових формувань: Збройних сил України, Національної гвардії, батальйону територіальної оборони, добровольчих підрозділів тощо, – каже голова громадської організації «Іскра надії» Олег Мартинюк .

Упродовж кількагодинного тестування 13 демобілізованих військовослужбовців проходили обстеження за допомогою експрес-тестів «Профітест». Десятеро протестованих – тернополяни, решта – жителі Збаража та Зборова. Серед демобілізованих бійців, які виявили бажання обстежитись, – двоє жінок.

Тернополянина Павла демобілізували ще навесні. Анонс про обстеження побачив в інтернеті. На проходження процедури прийшов разом з маленькою донечкою.

– Здоров’я та діти – найбільша цінність у житті. Радий, що здоровий, і радий, що мав таку нагоду обстежитись, – каже чоловік.

Процедура тривала всього кілька хвилин. Спершу персонал провів забір крові у пацієнта. Той заповнював анкету та за 10-15 хв отримував результат. Діагностика проводилась анонімно.

Для діагностики захворювання використовувались експрес-тести іноземного виробництва.  Достовірність результату – понад 90%. До слова, експрес-тести для діагностики гепатиту С містять наступні реагенти та матеріали: касета в індивідуальній упаковці, флакон-крапельниця з розчинником зразка, ланцетний пристрій з ланцетом, пластикова піпетка та спиртові серветки. Системи сертифіковані Міністерством охорони здоров’я України, а також зареєстровані в Реєстрі оптово-відпускних цін на вироби медичного призначення. У випадку, якщо результат позитивний, пацієнта спрямовують на додаткову діагностику.

Її проводять приватні лабораторії. Вартість – надзвичайно висока. За приблизними підрахунками, пакет аналізів, необхідних для встановлення діагнозу, коштує понад 3 тис. грн. Експрес-тести можна придбати в аптеках міста, однак їх вартість також не мала. Саме тому ГО «Іскра надії» проводить подібні акції, причому вже учетверте. Щоправда, лише цього року вона присвячена військовим.

Лікування ціною в життя

В Україні погано поставлена система діагностики вірусних гепатитів, скаржаться члени організації. Усі діагнози встановлюють, як правило, випадково. В країні немає цілеспрямованого тестування на вірусні гепатити та системного підходу до діагностування.

– Зазвичай захворювання виявляють при лікуванні супутніх недуг: перед операційними втручаннями, при здачі крові. Зараз чоловіки, які призиваються в АТО, під час проходження медичного огляду здають загальний аналіз крові та на наявність вірусів гепатитів, – каже Олег Мартинюк.

Наразі діють обласна та державна програма боротьби з гепатитом С. Щоправда, на їх реалізацію виділяють надзвичайно малі кошти.

– Торік в області було виділено 50 тис. грн. За ці кошти придбано препарати для закінчення курсу лікування. Цього року до нас звернувся боєць, який повернувся з АТО з важкою контузією. Крім того, у нього виявлено гепатит С. «Іскра надії» надала йому технічний супровід. Наразі за кошти обласної програми закуплено препарати для його лікування. Торік за державною програмою у нас пройшли лікування сім осіб, хворих на гепатит С, та п’ятеро, на гепатит В. Цього року – 16 осіб, хворих на вірусний гепатит С та В. На наступний рік уже подано заявкаи на лікування 19 людей, хворих на гепатит С, та шестеро – гепатит В, – каже Олег Мартинюк.

Для подолання недуги використовують три механізми лікування. Найбільш ефективним є лікування препаратами прямої дії. За оптимістичними прогнозами, позитивного результату вдається досягнути у 90% випадках. Та проблема в тому, що таке лікування є надзвичайно дорогим. Так, наприклад, курс лікування в Європі коштує близько 60-80 тис. євро, а в США –  100-120 тис. доларів.

В Україні офіційно зареєстровано близько 40 тис. хворих на гепатит С. Однак реальна кількість інфікованих вірусом є значно більшою, каже Олег Мартинюк. За розрахунками ВООЗ, золотим стандартом вважається, якщо кількість хворих становить у межах 5% від загальної кількості населення країни. В Україні цей показник вищий – 8%. Отже, в середньому на гепатит С хворіють майже 4 млн. населення, але через відсутність системного підходу в діагностуванні захворювання вони про це навіть не здогадуються.

Варто знати

Гепатит С – це вірусне захворювання, яке в першу чергу атакує нирки, щитовидну або підшлункову залозу, а потім переходить на печінку, викликаючи цироз або рак. Складність діагностики та лікування гепатиту С полягає в тому, що до певного моменту (і 10, і 20 років) він може протікати безсимптомно або ж має неспецифічні симптоми, схожі з іншими хронічними інфекціями (астенія, слабкість, стомлюваність). Через таку здатність маскуватися під безліч інших захворювань гепатит С часто називають “ласкавим вбивцею”.

Гепатит С поступово руйнує печінку, приводячи, наприклад, до цирозу. Тому, якщо лікування не розпочати своєчасно, навіть у випадку, якщо вірус гепатиту буде повністю знищений, захворювання печінки залишиться.

Гепатитом С найчастіше хворіють у молоді роки (від 20 до 40 років). Однак поступово “вік” захворювання зростає. Ним хворіють жителі всіх країн, але в різному ступені.

Ви можете заразитися гепатитом С при контакті з кров’ю інфікованої людини. Також можете отримати вірус гепатиту С у разі:

– випадкового уколу голкою, яка була використана для інфікованої людини;

– обміну голками з інфікованою людиною;

– якщо в процесі татуювання або пірсингу, при стоматологічних операціях використовувались нестерилізовані інструменти;

– користування бритвою інфікованої людини, її манікюрним набором або зубною щіткою;

– отримання травми при роботі з інфікованою кров’ю;

– народження від матері з гепатитом С;

– заняття сексом з інфікованою людиною.

Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. При звичайних побутових контактах вірус гепатиту С не передається.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися