Риба в тернопільському ставі хворіє через… погоду?

hvora_rubaНещодавно журналісти «Номер один» публікували матеріал про рибу з тернопільського ставу, яка потерпає від хвороб. Місцеві рибалки забили на сполох, адже ледь не кожна третя спіймана ними рибина – вся в ранах та стікала кров’ю. За їхніми словами, хворіє лише та риба, яку завезли нещодавно, тобто дзеркальний короп.

Досвідчені рибалки кажуть, якщо не вжити заходів зараз і дозволити хворій рибі далі плавати у ставку, то за рік-два вона заразить собою й іншу рибу, і тоді здорової риби вже не буде взагалі.

Рибалки не знають, що робити з хворою рибиною: смажити її не ризикують, котам віддавати бояться, а відпускати назад не хочуть – бо собою заразить здорову рибу. Але хворих коропів таки доводиться випускати, адже за вилов «молодняка» передбачено штраф від 500 грн.

Любителі рибної ловлі певні, що наша риба хворіє на краснуху. Це інфекційна тяжка хвороба коропових риб, яка характеризується запаленням шкіряного покриву, крововиливами, виразками, асцитом, інфекційною черевною водянкою, гідратацією м’язової тканини та всіх внутрішніх органів.

Дійсно, припущення рибалок виявилось близьке до дійсності. Так ми отримали офіційне підтвердження у Тернопільській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини, де, на жаль, було встановлено аеромоноз коропових риб, або краснуху. Слід додати, що на перевірку ми «здавали» саме дзеркального коропа.

Шум навколо даної проблеми здійнявся чималий і навіть докотився до міської ради, де була створена комісія, яку очолив заступник мера Владислав Стемковським. Комісія в даному питанні мала б розставити всі крапки над «і». Як виявилось, розібралися з проблемою в міськраді доволі швидко й оперативно.

– Ми заслухали науковців. Вони дали свій висновок та зауваження щодо стану ставу. Ще раз вони наголосили на тому, що на синьо-зелені водорості ради немає. Тобто ми змушені перетерпіти цей температурний період. Що стосується риби, то в загальному риба в тернопільському ставі, і це вже традиційно, має цілий «букет» хвороб. На сьогоднішній день великих катастрофічних проявів немає, але пов’язано це з аномальним температурним режимом. Рівень води у ставі впав, кисню стало набагато менше, ніж звичайно. Риба ослаблена й імунітет у неї понизився. Той мальок, який ми випускали, не міг нічим заразити велику рибу. Його всього лише 6 тонн. А для нашого ставу – це дуже мало. По-перше, у нас є висновок, що дана риба (запущена) не була хвора. По-друге, вона не могла заразити іншу рибу, – переконаний Владислав Стемковський.

До слова, збиралася комісія лише раз і після двогодинної дискусії та виступів науковців питання фактично закрили. У міській раді певні, що потрібно просто перечекати цей період і все буде гаразд, хоч самі рибалки досі в паніці. Навіть пропонують самостійно виловлювати хвору рибу і випускати у спеціально відведені під неї водойми. Але на це потрібно дозвіл міської ради, але там, здається, все «спустили» на… погоду.

Погодьтесь, важко переконати рибалок у тому, що такі явища – нормальна реакція на клімат, коли рибу страшно в руки взяти, не те що смажити і балувати нею родину. Не погоджуються з висновками комісії і деякі експерти. Вони стверджують, що хвороби були занесені саме при зарибленні. Мовляв, уся проблема в тому, що гарна ідея зариблення ставу була проведена непродумано і непрофесійно. По-перше – коропа у природних умовах треба було тижнів два підгодовувати, адже у ставі він не має звичних кормів. А той, хто думав, що дзеркальні коропи з’їдять у ставі всю рослинність, – повний профан у справі рибництва. Крім того, при температурі (ставу) 8-10 градусів спеціалісти взагалі не радять пити воду з даної водойми та навіть у ній купатись, бо це може бути небезпечно і для людини. Так це чи ні – перевіряти на собі не дуже й хочеться. Врешті цим мала б займатись комісія. Чому питання так швидко закрили – не зрозуміло. Може, й варто було виділити свій дорогоцінний час та заслухати тих же рибалок, які, як ніхто, переймаються долею ставу. Тим паче зараз, коли у Тернополі вже навіть анонсували проведення двох чемпіонатів світу з риболовлі в 2016-му та 2017-му роках. Чи буде що ловити іноземцям під час змагань – не відомо? Залишається покладатись лише на погоду. Як виявилось, саме вона контролює ситуацію в тернопільському ставі. Політикам же явно не потрібна «кривава» риба та ще й перед виборами. Чи не так?..

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися