У цьому місяці закінчується термін подачі відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи!

b611Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області нагадує, що 21.05.2015 Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи», спрямований на вирішення проблемних питань, що стосуються подання реєстраційних карток форми 4, а також великих черг до державних реєстраторів.
Закон передбачає:
– продовження на чотири місяці (до 25.09.2015) строків подання відомостей юридичними особами, які були зареєстровані до 25.11.2014, про свого кінцевого бенефіціарного власника (контролера), у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) їх учасника (засновника), якщо учасник (засновник) – юридична особа;
– звільнення від обов’язку подання відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) релігійних організацій, державних та комунальних підприємств, юридичних осіб, учасниками яких є виключно фізичні особи, якщо кінцеві бенефіціарні власники (контролери) таких юридичних осіб збігаються з їх учасниками (членами).
– у разі відсутності у юридичної особи кінцевого бенефіціарного власника (контролера), у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) її учасника (засновника), якщо учасник (засновник) – юридична особа, подаються відомості про його відсутність.
Ще раз наголошуємо, що зазначені відомості не подаються:
1) політичними партіями, творчими спілками, їх територіальними осередками, адвокатськими об’єднаннями, торгово-промисловими палатами, релігійними організаціями, державними та комунальними підприємствами;
2) юридичними особами, учасниками яких є виключно фізичні особи, якщо кінцеві бенефіціарні власники (контролери) таких юридичних осіб збігаються з їх учасниками. У цьому випадку учасники – фізичні особи є бенефіціарними власниками (контролерами) такої юридичної особи;
3) юридичними особами, які подали державному реєстратору відомості про свого кінцевого вигодоодержувача (вигодоодержувачів), у тому числі кінцевого вигодоодержувача (вигодоодержувачів) їх засновників, якщо засновник – юридична особа.
Звертаємо увагу. що Міністерством юстиції України прийнято наказ від 17.06.2015 № 992/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 14.10.2011 за № 3178/5», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.06.2015 року за № 725/27170, яким надано можливість:
– подавати відомості про відсутність у юридичної особи кінцевого бенефіціарного власника (контролера), у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) її учасника (засновника), якщо учасник (засновник) – юридична особа;
– подавати державному реєстратору лише заповнені сторінки реєстраційної картки форми 4;
– друкувати реєстраційну картку форми 4 на одному або на двох боках аркуша.
Зазначені вище відомості можуть подаватися державному реєстратору особисто або надсилатися поштою. Документи повинні бути викладені державною мовою. Реєстраційна картка заповнюється машинодруком або від руки друкованими літерами. Якщо документи надсилаються державному реєстратору поштовим відправленням, справжність підпису заявника на реєстраційній картці повинна бути нотаріально засвідчена. Підпис особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), на реєстраційній картці повинен бути засвідчений відповідною посадовою особою в установленому порядку.
Відповідно до ст. 166-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення неподання юридичною особою державному реєстратору передбаченої Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» інформації про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи тягне за собою накладення на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
З метою вжиття всіх необхідних заходів щодо забезпечення своєчасного внесення зазначених відомостей та усунення можливості виникнення у зв’язку з цим черг, що можуть ускладнити та вповільнити процес державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області рекомендує та закликає бізнесменів не відкладати подачу зазначеної інформації на пізніше, а звернутися до державного реєстратора вже сьогодні!

Головне територіальне управління юстиції
у Тернопільській області

Вам також може сподобатися