Відбитки пальців після відцифровки знищують

thumb_117691_news_mТернополяни цікавляться, до яких служб потрапляють відбитки їхніх пальців, які ті надають для виготовлення закордонних паспортів. У Міграційній службі запевнили: ані прикордонникам, ані міліції вони не потрапляють

До яких служб можуть потрапити взірці відбитків пальців, які беруть при виготовленні закордонного паспорта, поцікавились тернополяни у редакції. В міграційній службі запевняють – ані прикордонникам, ані в міліцію їх не передають.

–       У мене закінчується термін дії закордонного паспорта, – розповів тернополянин Іван Гладчук. – Виготовляю зараз новий. Мені цікаво – до яких служб можуть потрапити відбитки моїх пальців? Чи передають дані до інших силових структур чи, скажімо, прикордонників?

Зазвичай знімають відбитки вказівних пальців. А якщо один з них травмований, чи можуть відмовити у виготовленні закордонного паспорта, цікавиться тернополянин.

За роз’ясненнями ми звернулись до управління Державної міграційної служби в області (далі ДМС – прим. авт.).

–                Відбитки пальців, які тернополяни здають, оформляючи закордонний паспорт, після отримання громадянином готового документа вилучаються із відомчої інформаційної системи та знищуються, – запевнила головний спеціаліст зі зв’язків з громадськістю і ЗМІ управління ДМС в області Ірина Бойко. – В разі оформлення громадянином закордонного паспорта, відцифровані відбитки пальців отримуються і вносяться до Єдиного державного демографічного реєстру (далі – Реєстру) лише за його письмовою згодою.
Це стосується осіб старших 16-ти, кажуть міграційники. Якщо відбитки беруть у дітей від 12 до 16 років, потрібна письмова згода батьків чи інших законних представників.

–       До Реєстру вносять відцифровані відбитки вказівних пальців рук особи, – пояснила Ірина Бойко. – У разі неможливості здати відбитки двох вказівних пальців, законодавство передбачає можливість здати парні відбитки двох інших пальців або просто двох будь-яких пальців рук. Про що обов’язково робиться відмітка в заяві-анкеті.

Отримання відцифрованих відбитків здійснюється шляхом їх автоматичного сканування за допомогою спеціального обладнання. Воно входить до складу автоматизованих робочих місць відомчих інформаційних систем, установлених у територіальних органах чи підрозділах ДМС або закордонних дипломатичних установах, кажуть міграційники.

–       Після сканування відбитки пальців особи не зберігають в територіальному органі чи підрозділі міграційної служби, – каже Ірина Бойко. – Захищеними каналами зв’язку їх передають до Головного обчислювального центру Реєстру, а відтак до Державного центру персоналізації документів, де власне і відбувається внесення відцифрованих відбитків до безконтактного електронного носія.

Після того, як громадянин отримав готовий документ, у Реєстрі робиться відповідна відмітка, а відбитки пальців вилучаються і знищуються з відомчої інформаційної системи. Форма та формат електронних актів вилучення і знищення відбитків визначаються органами міністерства внутрішніх справ.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися