Чи загрожує Кременеччині африканська чума?

25397-0Спеціалісти управління ветеринарної медицини в Кременецькому районі заспокоюють і переконують, що на сьогодні загрози африканської чуми свиней на Кременеччині немає. Проте попереджувальні листівки на центральному ринку міста, присвячені цій хворобі, вказують на інше.

Селяни також б’ють на сполох. Останнім часом люди схвильовані виявленням африканської чуми у сусідній Рівненській області, що межує із селами на півночі району. Повідомлення у теленовинах про знищення, у зв’язку із захворюванням, понад 60 тис. поголів’я свиней на території комбінату «Калита» в Броварському районі Київської області взагалі шокувало місцевих фермерів.

А ось покупців у м’ясному павільйоні не поменшало. Як жартують кременчани, це може статися хіба через високі ціни на продукцію. Адже заокеанська хвороба домашніх тварин людям не передається.

– Люди не хворіють на африканську чуму свиней, – пояснює головний спеціаліст управління ветеринарної медицини у Кременецькому районі Валентина Кравчук. – Та це не привід до абсолютного спокою. Якщо раніше більше випадків зараження було у дикій природі, зараз усе частіше заражаються свійські тварини. А це загрожує знищенням поголів’я як у великих господарствах, так і у приватних дворах. На жаль, на сьогодні ефективної вакцини від АЧС не існує. Заражені свині не лікуються, їх відстрілюють, а потім спалюють. Людям вірус ніякої шкоди не несе, окрім збитків за знищену худобу, – констатує фахівець.

Ветеринари Рівненщини приводять власні гіпотези як АЧС потрапила до сусідньої області. Вони припускають, що дикі тварини, хворі на африканську чуму, забігли із Білорусі. Тим паче, мертвих тварин знайшли за три кілометри від кордону. У Білорусі африканська чума – з 2013 року, там неодноразово були спалахи захворювання, деякі з них приховували, – розповів на одній із прес-конференцій начальник управління ветеринарної медицини Рівненщини Володимир Лазарчук. – Вірус дуже агресивний, довго зберігається і при мінусових температурах, і у тілі мертвих тварин, легко передається.

Як не проґавити появи екзотичної хвороби у господарстві, пояснює Валентина Кравчук: «Характерними для хвороби є раптова загибель тварин за відсутності клінічного прояву, підвищення температури тіла до 40,5 – 420С, зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись у підстилку. Також тварина може почати раптова задихатися, кашляти, блювоти, з’являється діарея (іноді з кров’ю), частіше – запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок. Синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудки, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок теж є симптомами захворювання. Хвороба охоплює 40-65% поголів’я тварин, 85-100% з яких гине впродовж 6-13 діб».

Ветеринари наголошують на тому, що зараження може відбуватися не лише шляхом безпосереднього контакту – від свині до свині, а й опосередковано, пише Номер один. Наприклад, через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, стічні води, транспортні засоби, бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал. Необхідно бути обережними й при годуванні. Не варто згодовувати харчові залишки, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

– Уникнути ризику занесення вірусу африканської чуми свиней в господарство не складно, дотримуючись певних правил, – каже Валентина Кравчук. – Утримувати свиней потрібно в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами. Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.

Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів. Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин. Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо захоплюєтесь мисливством на диких свиней.

І хоча науковці сходяться на думці, що африканська чума свиней не є загрозливою для людей, та пригадується «бородатий» анекдот: «Чи можна їсти яблука з Чорнобиля, – запитали у фермера, на що той відповів: – Можна, але качани після цього закопувати якнайглибше».

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися