У Тернополі пільговики можуть отримати ліки безкоштовно… Але з довідкою

tabletki440Відтепер отримати ліки безкоштовно деякі категорії пільговиків можуть, лише надавши довідку про те, що дохід на кожного члена їхньої родини не перевищує встановленої державою податкової пільги. Цей документ засвідчує, що родина належить до категорії, яка може претендувати на державну допомогу. Така норма урядовцями була прийнята наприкінці минулого року. Йдеться про Закон №76-8.

У грудні 2014 року парламентарі прийняли зміни до 40 законів, які регламентували надання громадянам пільг у відповідності до конкретних законів. Чотири з них стосуються сфери охорони здоров’я, зокрема отримання пільгових медикаментів деякими категоріями населення.

Тернопільська міська рада звернулась із запитом до Міністерства охорони здоров’я з проханням надати роз’яснення щодо порядку виписки ліків за безкоштовними рецептами. Відповідь надійшла наприкінці серпня. З’ясувалося, що тепер частина пільговиків можуть отримати безкоштовні ліки, лише надавши спеціальну довідку.

– До осіб, які для отримання безкоштовних ліків повинні надати довідку, видану органами соціального захисту, належать наступні категорії населення: 1) у відповідності до Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” – учасники війни, особи, які мають заслуги перед Батьківщиною, особи, прирівняні цим законом до ветеранів війни; 2) у відповідності до Закону України “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні” – особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; 3) у відповідності до Закону “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” – особи, які відносяться до третьої категорії; 4) особи, у відповідності до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань, – розповідає головний лікар «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Микола Медвідь.

З 1 вересня вищевказані категорії населення для отримання рецепта на відпуск безкоштовних ліків повинні надати лікувальній установі копію довідки, яка засвідчує, що дохід на кожного члена сім’ї, в якій проживає пацієнт, не перевищує податкової пільги, а саме – 1710 грн. До слова, таку ж довідку громадянин має пред’явити й для отримання пільг на комунальні послуги, соціальну допомогу тощо. Тобто якщо тернополянин проживає у сім’ї, в якій дохід на одного члена родини не перевищує 1710 грн., йому потрібно звернутися в органи соціального захисту й отримати довідку, яка це засвідчує. Згодом її можна використовувати для одержання різних видів допомоги.

На практиці цей процес виглядає наступним чином. Пацієнт звертається до лікувального закладу. Медик, відповідно до протоколу, діагностує захворювання, призначає лікування. Якщо пацієнт має пільгу на отримання безкоштовних медикаментів або на часткове відшкодування вартості з державного бюджету, в такому випадку виписується рецепт форми №1, в якому вказується, з якою знижкою певний препарат має отримати пацієнт в аптечній мережі.

Безкоштовні ліки або медикаменти зі знижкою пацієнт може отримати у трьох аптеках міста: комунальні аптеки №126 (у приміщенні психоневрологічної лікарні та у міській поліклініці №2), №78 (вул. Руська, 23) та №168 (вул. Бродівська, 5). Саме з цими аптеками ЦПМСД уклав договір на відпуск ліків за безкоштовними рецептами.

– Аптека формує реєстр відпущених препаратів. Його надають у нашу бухгалтерію і ми з асигнованих коштів здійснюємо відшкодування конкретному аптечному закладу, – каже Микола Медвідь. – На останній сесії міської ради лише наш заклад отримав для реалізації програми відшкодування безкоштовних рецептів 100 тис. грн. Із врахуванням цієї суми на рік у нас припадає на відшкодування витрат на ліки деяким категоріям пацієнтів близько 2 млн. грн.

Враховуючи, що у Тернополі є 18 тис. осіб, яким понад 18 років і які мають пільги на медикаменти, а ця сума розділена на 12 місяців, то в середньому на одного пацієнта пільгової категорії припадає 9 грн. відшкодування в місяць. Пацієнт має право отримати препарат безкоштовно незалежно від його вартості. Це може бути і 30 грн., і 300.

– Є різні категорії пільговиків, різні стани та вартість лікування. У місті є вісім осіб із трансплантованими органами. Вони потребують довічного прийому препаратів, які пригнічують імунну систему. Це необхідно для того, щоб організм не відторгнув чужорідний орган. Ці препарати іноземного виробництва. Вони дорогі, тому що їхнє виробництво є високотехнологічним. Минулого року на закупівлю цих препаратів витрачено близько 30% нашого бюджету. Інша категорія соціально вразливих пацієнтів – хворі, які мають онкологічні захворювання в термінальних стадіях. Тобто із сильно вираженим больовим синдромом, який не знімається ненаркотичними анальгетиками. Щоденно у місті є 40-45 таких хворих, – каже Микола Медвідь.

Зрозуміло, що в першу чергу кошти спрямовуватимуть на допомогу цим хворим. Решту суми планують витратити на відшкодування вартості медикаментів, виписаних за безкоштовними рецептами. Медичне керівництво розуміє, що наявних коштів для усіх не вистачить, але це бодай трохи зніме фінансовий тягар з тернополян.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися