Тернополяни взяли участь у Всеукраїнському дні ходьби

hodba-tern-2015-1-1Як у всіх регіонах України, в Тернополі 4 жовтня зібрались шанувальники здорового способу життя, аби долучитися до спортивно-масового заходу «TAFISA Всеукраїнський день ходьби» з нагоди Всесвітнього дня ходьби. Головною метою такого дійства була популяризація ходьби, як одного з найдоступніших та найдемократичніших видів фізичної активності, залучення широких верств населення до занять ходьбою та проведення активного дозвілля.

Учасники заходу пройшли символічне коло навколо центрального кварталу нашого міста. Цікаво те, що всі бажаючі могли ознайомитись із так званою «скандинавською ходою» з палицями, роздивитись спеціальні палиці для ходи та спробувати цей новий цікавий інвентар на практиці.

Окрім цього, на Театральному майдані Тернополя усі охочі моли виміряти артеріальний тиск. Таку потрібну жителям нашого міста допомогу надали студенти Тернопільського державного медичного університету імені І.Я.Горбачевського. До речі, погода цього дня в Тернополі була сонячною та спекотною, і цікаво, що у багатьох із тих, хто попросив виміряти тиск, показники виявились вищими за нормальні.

Організаторами заходу виступили Тернопільська міська рада, Управління у справах сім’ї, молодіжної політики та спорту міської ради, Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Додамо, що День ходьби 4 жовтня провели і районні центри фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» .

Довідкова інформація

Хода – це найдоступніший вид фізичного навантаження. За даними фізіологів, навантаження на організм при ході не дуже велике. Однак, якщо пришвидшити темп ходи або змінити рельєф місцевості, вона даватиме навантаження і створюватиме тренувальний ефект. Фахівці рекомендують застосовувати ходу для профілактики захворювань і досягнення активного довголіття.

При русі у швидкому темпі або по нерівній дорозі (пісок, гравій, каміння) витрачається велика кількість енергії, і в організмі утворюється значна кількість тепла. Наприклад, при темпі ходи 110 кроків за хвилину людина вагою 70 кг втрачає за годину 290 калорій; при ході засніженою дорогою витрачається 384 ккал/год.

Різноманітні види ходи – пружним кроком, кроком із зміною темпу – добре навантажують організм, тренують серце, судини та інші органи.

Лікарі спортивної медицини і лікувальної фізкультури рекомендують такі варіанти швидкісної ходи: дуже повільна: 60-70 кроків за хвилину або 2,5-3 км/год; повільна: 70-90 кроків за хвилину, або 3-3,5 км/год; швидка: 120-140 кроків за хвилину або 5,6-6,4 км/год; дуже швидка: більше 140 кроків за хвилину, або вище 6,5 км/год;

Якщо ви почуваєтесь добре і можете без задишки проходити до одної години за один раз – на здоров’я! Для людей похилого віку допустимим є навантаження 2,5-3,5 км/год.

Кожен вихід на прогулянку повинен включати повільну ходу, а потім енергійну. На початку тренувань можна збільшити дистанцію або час ходи, але не швидкість пересування. Не захоплюйтесь! Збільшуйте темп і швидкість ходи поступово! Якщо втомитесь, перейдіть на повільну ходу. Якщо немає можливості гуляти, ходіть пішки на роботу і додому, причому на роботу в середньому темпі, а з роботи швидше.

При добрій фізичній підготовці і відсутності змін у стані здоров’я прогулянки можна робити по пересіченій місцевості, включаючи круті підйоми. Людям ослабленим і малорухомим не рекомендується ходити при великій вологості повітря.

Щодо Скандинавської ходи. Скандинавська хода чи то Nordic Walking або, як її ще називають, нордична, фінська, північна хода – в останні роки стає дуже популярною. Так називають оздоровчу ходу з двома палицями. Народився такий вид ходи у Фінляндії. Оскільки фіни – любителі лиж, вони придумали цей метод тренувань, щоб не втрачати спортивну форму у літній період, тому замість пробіжок й почали ходити з лижними палицями. Поступово ходою з палицями зайнялись пенсіонери, які були здивовані, як просто і ефективно можна покращити своє здоров’я.

Довідкова інформація підготовлена методичним відділом ТОЦФЗН «Спорт для всіх».

Вам також може сподобатися