Тернопілля відсвяткувало ювілей художника

pa280070-300x225У галереї Національної спілки художників України відкрилася  патріотично-виховна ретроспективна виставка живопису талановитого художника і громадського діяча Миколи Шевчука, приурочена його ювілею.

Привітати художника прийшли друзі – художники, волонтери, артисти, громадські діячі. Директор департаменту культури, релігій і національностей Тернопільської обласної державної адміністрації Григорій  Шергей нагородив ювілянта Грамотою департаменту.

Микола Шевчук – громадський діяч, пройшов два Майдани. Від першої по шосту хвилі мобілізації провадить волонтерський рух у Теребовлянському районі. Він першим поставив пам’ятник Герою в Теребовлі, який загинув в АТО, пам’ятник Небесній Сотні.  Викладає у Вищому училищі культури. Був одним з організаторів пленеру у Зарваниці, Збаражі, «Байда-фест».

Народився митець 30 жовтня 1965 року в селищі Смига Дубнівського району Рівненської області. Навчався у Кременецькому педагогічному училищі, пізніше у Львівському політехнічному інституті. Архітектор. З 1993 до 1995 працював у Теребовлянській  міській раді за фахом. Від 1995 року працює викладачем Теребовлянського вищого  училища культури. З того часу і до сьогодні художник  доносить студентам на практиці не лише композиційну правильність створення та естетичне оздоблення робіт, але й сутність викладення глибокої ідеї в орнаментальних елементах декоративно-ужиткового мистецтва. Мистецька діяльність автора охоплює галузі станкового і монументального живопису, графіки і скульптури, базуючись на культурно-мистецьких традиціях рідного краю та Святому письмі.Всі роботи художника надзвичайно красиві, з глибоким змістом. За лініями пендзля можна прочитати історію краю.

Привітання митця відбувалися на фоні триптиху “Родюча нива”, як символ того, що все починається з роду-родини.Тому і  триптих «Родюча нива» є віддзеркаленням двох культур: дохристиянської і християнської. У цій роботі автор  проводить паралелі між зображувальною мовою орнаментики майстрів Трипільської доби та збереженими до сьогодні елементами візерункових композицій у писанкарстві та в інших видах декоративно–прикладного мистецтва різних регіонів України. Кожна з частин триптиху містить у собі автентичні фрагменти трипільської кераміки з елементами тогочасних орнаментів. Триптих належить до циклу робіт автора «Відлуння часу». У 2007 році персональна виставка художника під назвою «Відлуння часу» успішно експонувалась у Москві в Культурно-інформаційному центрі України в Росії, де було представлено понад 40 орнаментально-фігуративних композицій автора, присвячених дослідженню зображувальних елементів у декоративно- ужитковому мистецтві України.

Триптих « Родюча нива» містить в собі окрім  культових фігур – богинь плодороддя, зображення сакральної кераміки у вигляді «трипільського бика», який є символом землеробської культури трипільців. У цій роботі автор використав трипільські  знаки, які інформують глядача про родові гнізда та їх розселення у плині часу.

Ігор Дуда, директор обласного художнього музею згадав події 20-річної давності.

«До мене звернулися два архітектори із проханням зробити художню виставку. Це був Михайло Кузів та Микола Шевчук. Тоді я зрозумів, що архітектура втратила архітектора, але образотворче мистецтво набуло художника. Так, архітектор може стати художником, але художник не завжди, або навіть ніколи не зможе стати архітектором. Микола Шевчук збагатив творчу палітру Тернопільщини своїми самобутніми творами. Навіть та, перша виставка засвідчила, що ми маємо талановитого художника. Він вже тоді знайшов себе у мистецтві, знайшов свою палітру, свою тему, свій почерк. Власне, ми й сьогодні можемо переконатися у цьому тут, на цій виставці. Ота майстерність розвинулась, продовжилась і сформувалась», – наголосив Ігор Дуда.

На його переконання, митець не зупиняється на якійсь окремій темі. Художник-монументаліст, він розписує храми і робить це фахово. Лінія, якої дотримується митець, символізує двадцять перше століття. Це унікальне поєднання реалізму та модернізму. Шевчук знайшов між ними зв’язок, не переходячи до абстракції чи формалізму, неформального мистецтва. Це складний процес, але це шлях дуже благодатний і, напевно цим позначений початок XXI століття у творчості Миколи Шевчука.

«Картини Миколи Шевчука насправді світяться, бо світлі очі і світла душа у людини, яка їх створила, – звернувся до присутніх  заслужений журналіст України Олег Снітовський, давній товариш і побратим митця. – Їх тут, цих полотен, 72. І то досить символічно. Бо в сакральній геометрії число 72 – найважливіший символ, який асоціюється з іменем Бога. У цьому числі сконцентровані сили природи, Всесвіту, у ньому – суть Божественного начала. А молекули у структурі ДНК розташовані під кутом 72 градуси, як і кути п’ятигранника. А ще кажуть, що існує 72 ангельських чини. Тож ці 72 картини несуть в собі особливу печать і сутність. Знаєте, я не раз думав, з чого починаються картини, які пише Микола. Бачив, як створювалися десь із десяток полотен, які зараз у цьому залі. Думаєте, ці полотна розпочиналися із замішування фарб, певних ліній олівцем майбутнього сюжету? Так, це було, але, мені здається, Миколині картини починались і починаються з іншого. Із  болю, радості, емоційного сплеску-переживання, душевного поштовху. Я ніколи не чув, щоб він нарікав, що йому важко писати ту чи іншу картину. А воно і зрозуміло. Тому що богоугодна справа не може бути важкою. Бо той, хто творить, опікується Творцем. Миколині полотна – це своєрідна в’язь нашої історії, її минуле, сьогоднішній день і день майбутній. Задля цього майбутнього він і пішов на Майдан, лаштувався у дорогу і їхав на передову, щоб допомогти захисникам Вітчизни. Миколо, друже, нині ти живеш в Теребовлі, на лівому березі Гнізни. Щораз, коли виходиш з хати, тобі дивляться в очі Герої Небесної Сотні із створеного тобою пам’ятника, там, на правому березі моєї рідної, а тепер і тобі не чужої річки. Нехай разом з плином часу крізь роки несе свої води ця річечка, дорога нам спогадами. А створений тобою пам’ятник хай буде для тебе і всіх нас небесним, духовним камертоном, за яким ми маємо звіряти свої вчинки. Тож живи в гармонії із Господом, людьми і собою. Нехай тобі, друже, в цьому допомагають Всевишній, Природа, Час і сила волі».

Триватиме патріотично-виховна ретроспективна виставка живопису Миколи Шевчука місяць в арт-галереї: м.Тернопіль, вул. Сагайдачного, 13.

Вам також може сподобатися