Освітяни Тернопільщини просять Президента повернути надбавки

osvita1Освітяни області просять Президента скасувати постанову Кабміну, якою уряд фактично дозволив не виплачувати їм надбавку за престижність професії. Своє звернення педагоги подали у вигляді електронної петиції на президентському сайті.  За півтора місяця заяву підтримали більше семи тисяч українців. Та поки цього недостатньо, аби її розглянув Президент.

Втратили по кілька сотень гривень

Загалом намагання педагогів повернути виплату надбавок за престижність праці у розмірі 20% від заробітної плати триває понад рік. Одразу після прийняття Кабміном постанови, якою така виплата здійснюється у розмірі не 20%, а «до 20%», профспілкові організації почали соціальний діалог із владою. Оскільки жодних результатів переговори, а інколи й активні акції громадського впливу, не принесли, Тернопільська обласна організація профспілки працівників освіти і науки вирішила звернутися безпосередньо до Президента.

– Відповідно до Закону, заробітна плата – це винагорода за працю згідно із встановленими нормами. Для педагога такою нормою є тижневе навантаження, тобто час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу, – розповідає голова обласної організації  Людмила Мокей. – Закон України «Про загальну середню освіту» визначає норму тижневого навантаження у кількості 18 годин. Окрім цього, законом передбачено, що до тижневого навантаження входять ще й інші види педагогічної діяльності, за які встановлено відповідні доплати. Скажімо, за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування навчальними кабінетами тощо. Окрім того, Законом «Про освіту» держава ще й гарантує педагогам надбавки за вислугу років щомісячно у відповідних відсотках до стажу роботи. З 1 січня 2010 року КМУ запровадив ще й надбавку за престижність педагогічної праці у розмірі 20% від посадового окладу окремим категоріям працівників, а з 1 вересня 2011 року ця надбавка поширюється на всіх педагогів дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування. Це дало змогу дещо підвищити заробіток освітян.

Та, перейшовши у режим жорсткої економії, уряд почав шукати шляхи зменшення фінансування бюджетних галузей. В освітянській сфері така економія, в першу чергу, лягла на плечі  працівників. Непомітний придаток «до» у постанові Кабміну №88 позбавив педагогів можливості отримати надбавку за престижність праці у повному обсязі, а то й взагалі дозволив залишитися без неї.

– Навесні минулого року, не підвищуючи заробітної плати, багатьох учителів ще й позбавили права на 20-відсоткову надбавку. Іншими словами, зарплату педагогічного працівника «розклали» на многочлени і визначили, яку зі складових можна зменшити. Посадовий оклад не підлягає перегляду, як і виплата за стаж та доплати, передбачені галузевими законами, отож залишається лише надбавка, встановлена постановою Кабміну. Урядове рішення щодо надбавки за престижність наробило багато галасу в освітянській галузі, оскільки її розмір з фіксованого замінило на гнучкий, поставивши таку виплату в залежність від фонду оплати праці, а то й від волі місцевих чиновників.  Постанова, про яку ми ведемо мову, не тільки порушила основні положення Конституції та декількох Законів, а й значно погіршила умови оплати праці педагогів. Фактично уряд поставив під сумнів суспільну вагомість їхньої професії.  Наразі ми маємо таку картину: в одних районах платять надбавку в розмірі 20%, в інших – 10%, а в декількох –  5%. Є випадки, що взагалі було припинено виплату надбавки, – каже Людмила Мокей. – Менш «престижною» стала педагогічна професія у Бережанському, Зборівському, Козівському, Лановецькому, Підволочиському, Підгаєцькому районах області.  Отож вийшла у нас професійна дискримінація – учитель в одному районі престижніший, ніж такий же педагог в іншому.

Потрібно ще 18 тис. голосів

– Тому й маємо вкрай напружену ситуацію та неспокій у колективах, що є небажаним у такий складний час. Можливість диференціювати надбавку сприяє різним маніпуляціям, у т.ч. політичним, корупційним. Вже є випадки, коли в одній школі керівник намагався встановити одному вчителю 20%, а іншому – 10%. Були спроби на місцях напрацьовувати певні «критерії престижності», що суперечить самій постанові, оскільки надбавка встановлюється лише з метою підвищення престижності праці, іншими словами – привабливості в очах суспільства. Отже, критерій може бути тільки один  – приналежність до професії педагога, – зазначає Людмила Мокей.

Варто зауважити, розмір такої надбавки становить 200-500 грн., залежно від навантаження педагога. Погодьтеся, для сімейного бюджету це суттєва сума, особливо в умовах подорожчання комунальних послуг. Наприклад, посадовий оклад вчителя вищої категорії становить 2145 грн. Тоді надбавка 20% становить 429 грн. – це при навантаженні 18 год. Якщо ж учитель має більше навантаження, то розмір надбавки відповідно зростає.

Оскільки всі можливі засоби впливу на керівні органи профспілки уже вичерпали, освітяни вирішили звернутися до Президента. Нагадаємо, кілька місяців тому на офіційному сайті очільника держави з’явився сервіс «електронна петиція», за допомогою якого громадяни можуть подавати звернення в електронній формі. Якщо заява набере підтримку однодумців і за неї проголосують 25 тис. осіб, тоді Президент візьме пропозицію до розгляду.

– 1 вересня Тернопільською обласною організацією профспілки працівників освіти і науки було створено та зареєстровано на президентському сайті петицію, яка називається «Про надбавку за престижність педагогічної праці». В такий спосіб ми намагаємось усією профспілковою громадою переконати найвище керівництво держави у необхідності припинення дії постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 року №88, якою уряд вніс зміни до чинної постанови від 23 березня 2011 року №373, – заявляє Людмила Мокей. – Надіємось, що необхідні підписи під петицією зберемо і Президент України прийме правильне рішення.  Адже, обговорюючи питання освітніх реформ 5 жовтня цього року на засіданні Національної ради реформ, він наголосив на важливості престижу вчительської праці. Тому ми звертаємось до керівника держави: пане Президенте, щоб не довелося більше запитувати: «Чому ми довіряємо найкраще тим, кому платимо найменше?», прислухайтесь, зробіть перший маленький крок на шляху відновлення престижу професії.

Наразі петиція зібрала трошки більше семи тисяч голосів, і з кожним днем ця цифра зростає. Та щоб достукатися до глави держави, потрібно ще 18 тис., а для голосування залишилось трохи більше місяця. Освітяни сподіваються, що і їхні колеги з інших областей, і прості громадяни підтримають таку ініціативу й допоможуть повернути у галузь соціальну рівність. Важливо: на сайті Президента України з’явилося уже дев’ять петицій-«близнюків» з аналогічною назвою. Через це розпорошено чимало голосів, тому дуже важливо проголосувати саме профспілкове звернення, яке можна знайти за адресою: https://petition.president.gov.ua/petition/1583.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися