Зерно з Тернопільщини вивозитимуть за кордон?

indexВигідніше продавати зерно за кордоном, оскільки там ціна вища, – кажуть сільськогосподарські виробники краю. З’являється загроза масового імпорту зерна, а відтак і зростання ціни на хліб та інші вироби з муки.

ЗерноУ департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації запевняють, що наразі запаси зерна в області великі. Однак ситуацію на ринку вони контролювати не можуть.

«Ціна на зерно раніше була досить низькою, вона була десь на межі рентабельності сільськогосподарських підприємств. Тому ціни за кордоном були набагато привабливішими для наших сільськогосподарських виробників. Отже, почався масовий продаж зерна за кордон. Аграрний фонд майже не здійснює свої функцій по регулюванню цін. Він працює як прибуткова державна корпорація. Тому ми не маємо впливу на ціни зерна. Наступного року плануємо збільшити посіви озимини, друге – це добитися, щоб на території області працювало хоча б чотири цукрових заводи. Адже, то не тільки цукор, то ще й робочі місця для наших громадян, податки у межах нашої області. Це два головні питання, над якими ми працюємо та будемо працювати до наступного сезону однозначно», – відзначив керівник департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Напора.

Є підстави стверджувати, що ситуація на ринку сільськогосподарської продукції краю залишається неконтрольованою. Ціни встановлюють виробники. Залежить вартість продукції від деяких об’єктивних факторів, а також від попиту і пропозиції на ринку.

Джерело: За Збручем

Вам також може сподобатися