В окремих селах Кременецького району оголосили карантин

zarazilis-beshenstvom-iz-za-ukusov-lisicЧерез значне збільшення популяції червоної лисиці в окремих селах оголошено карантин. “На даний час в Кременецькому районі є вісім неблагополучних пунктів щодо сказу, а саме: Почаїв, села Лідихів, Білокриниця, Андруга, Савчиці, Кременець.

У  Шпиколосах зафіксовано випадок сказу собаки, у Підлісному – кота, – розповів головний ветеринар Кременецького району Андрій Заєць. – Основною причиною такої епізоотичної ситуації щодо сказу є висока популяція червоної лисиці і велика кількість бездомних собак, які не піддаються вакцинації проти сказу”.

Ветлікар відзначив, що на сьогодні популяція лисиці в 4 рази перевищує норму. “Раніше мисливці відстрілювали лисиць, бо їх хутро добре оплачувалось, сьогодні ціни на лисяче хутро впали, відповідно і лисиці багато, їх популяцію ніхто не контролює, – зауважив Андрій Заєць. – А лис шукає їжу, йде в село і там вже при контакті з домашніми тваринами передається сказ”.

В оголошених неблагополучними щодо сказу селах Великі Млинівці та Крижі заплановано провести довакцинацію котів і собак, провести роз’яснювальну роботу серед населення  про небезпечність сказу для людей і тварин та заходи щодо профілактики і боротьби з ним. Також у масивах лісів і полів, які прилягають до території сіл планують організувати санітарний відстріл лисиць і бродячих собак.

Джерело: Кременець

Вам також може сподобатися