Які імена обирають тернопільські батьки своїм малюкам?

mama_online-urokЯкщо дитина народжується на велике релігійне свято, тернополяни найчастіше обирають ім’я святого. Іноземці ж, які реєструють свою дитину в Тернополі, часто другим іменем обирають українське

У виборі імені для дитини цього року, як і у попередні роки, тернополяни найчастіше керувалися релігійними традиціями, кажуть в ДРАЦСі. Коли дівчатка народжуються на великі релігійні свята – Анни, Марії, Віри, Надії, Любові, Софії, то батьки давали саме ці імена. Те ж стосується і хлопчиків, які народжуються на свята, наприклад, на Володимира, Андрія, Петра і Павла, Юрія. Діток називають ім’ям святого.

Чимало молодих батьків називають малюків іменами, які просто подобаються. Тернополянка Інеса Голояд ім’я для донечки вибрала багато років тому.

– Першу половину своєї вагітності я чомусь була впевнена, що ношу хлопчика, тому, коли мені на ультразвуковому обстеженні сказали, що це точно дівчинка, я здивувалась, – розповідає Інеса. – Зате сумнів відпав сам собою, бо якщо ми з чоловіком ще сумнівалися б з іменем для хлопчика, то для дівчинки воно давно було визначене. Назвати доньку Евеліною я вирішила ще школяркою. Якось почула це ім’я, і воно мені страшенно сподобалося, бо  оригінальне і гарно звучить, а також інтернаціональне. Чоловік був „за”, тож тепер маємо маленьку Евелінку. Я щодня переконуюсь, як влучно ми їй підібрали ім’я. Адже Евеліна означає „життєва сила”. І якщо вірити тлумаченню, то дівчатка з цим іменем у дитинстві дуже енергійні та рухливі. Наша доня — саме така.

Цього року у тернопільських батьків дуже поширене ім’я для хлопчиків Владислав, Максим, дівчаток часто називають Ангеліною, Златою, розповідає начальник відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Тернопільського міського управління юстиції Олександра Кірик.

– Вподобання батьків цього року такі: найпопулярніші імена для хлопчиків – Артем, Артур, Богдан, Віталій, Владислав, Григорій, Дмитро, Даниїл, Влад, Ілля, Захар, Карпо, Костянтин, Максим, Михайло, Микола, Мирон, Назар, Петро, Тимофій, Устим, – розповідає Олександра Кірик. – Найпопулярніші імена дівчаток – Антоніна, Анастасія, Анна, Андріана, Владислава, Варвара, Дарина, Єлизавета, Злата, Діана, Олександра, Єва, Каріна, Марта, Катерина, Поліна, Христина, Юлія, Яна, Вікторія.

Рідко вживані зараз імена, які раніше були дуже популярними, продовжує співрозмовниця.

– Зараз рідко називають донечок такими іменами, як Наталія, Оксана, Ірина,  – каже вона. – Скажімо, Оксаною за три місяці назвали двічі, хоча це ім’я колись було дуже популярним. Так само – і з іменами хлопчиків, які колись були дуже популярні. Тепер рідко називають хлопчика Сергієм.

Рідковживані імена серед малюків цього року Алан, Ерік, Дамір, Єфим, Карпо, Леонард, Роберт, Себастіан. Дівчаток рідко, порівняно з іншими роками, називають Ельвірою, Естер, Мартіною, Міррою, Неллі, Неонілою, Цвітаною.

– Дуже рідко, але тернополяни називають дітей подвійними іменами – Анна-Марія, Анастасія-Марія, Анна-Діана, Дарина-Марія, Злата-Марія, Поліна-Ксенія, в іноземців Анджеліна-Мері. А серед хлопчиків Денис-Григорій, Микола-Олександр, в іноземців Даніел-Серхат, – зазначає Олександра Кірик. – Ми намагаємося переконати батьків, що в подальшому для дитини з точки зору документування це буде дуже непрактично.

Тому більшість батьків, які хочуть, щоб діти мали два імені, зазвичай реєструють одне ім’я, а при хрещенні дають інше.

– Іноземці теж деколи називають дітей подвійними іменами: одне – відповідно до своїх національних традицій чи яке подобається, а інше українське – Петро чи Іван. Наприклад Даніел-Іван, – продовжує співрозмовниця. – Були в нас такі пари громадян Конго, Кенії, Йорданії чи матері-одиначки, які в нас народжували, і реєстрували дітей. Вони дають їм свої імена, додаючи українські.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися