Василь Бурма показав тернополянам замки і лицарів

images302Більше півстоліття з фотоапаратом. До свого вісімдесятиріччя тернопільський фотограф та журналіст Василь Бурма відкрив чергову виставку світлин. В епоху «Замків та лицарів» відвідувачі вже можуть зануритися в Українському домі «Перемога».

У свої 80 заслуженому журналісту України та фотохудожнику зі солідним стажем на місці не сидиться. Василь Бурма каже, відвідав чи не всі замки в Україні. Частину з них, вирішив показати і тернополянам. Зізнається, любов до замків з’явилася давно.

ВАСИЛЬ БУРМА, автор виставки

«Я потрапив на Близький Схід і там є такий замок Крак де Шевальє, замок хрестоносців. Якось трапилося так, що була якраз війна, що ми там, майже, цілий день сиділи в тому замку і я бродив по тих, всіх казематах, по всіх тих підземеллях, щоб кудись час діти і воно щось в мене вчепилося, вірус, пандемія, шось вчепилося. І я з тих пір, де тільки буваю в першу чергу йшов до замків».

Окрім таланту фотомайстра, тернополяни оцінять і поетичний талант Василя Бурми. Про більшість замків він написав і власну поезію.

ВАСИЛЬ БУРМА, автор виставки

«В армії колись писав вірші, а потім вирішив, що все-таки хороша кореспонденція краще, ніж поганий вірш. Я вибирав найцікавіший факт і це, по суті, вже міні-балада. Там є про невірних жінок із Підгорецького замку, там он є про замок в Несвіжі, де Барбара Радзівіл до цього часу привид тримає скарби лицарські і ніяк не можуть його взять, бо хто туди тільки не потикався».

Про мешканців замків Василь Бурма може говорити годинами, кілька років тому він видав книжку «Привиди старих замків». Ентузіазму та позитиву у нього ще чимало, тому чим здивує наступного разу, можна лише здогадуватися.

Джерело: ІНТБ

Вам також може сподобатися