На тернопільському ринку зелену цибулю продають по 120 гривень

zelenyi-luk-zimoi-2927Іспанські мандарини по 40, а українська зелена цибуля по 120 гривень за кілограм. Ми поцікавилися, від чого ж залежать ціни на овочі і фрукти.

«Зелена цибулька в яку ціну?» – «12 – 100 грам».

ОКСАНА ВОЛЯНСЬКА, підприємець

«Кілограм 120 гривень. Ну питають скільки цибуля, то завжди стараюся казати: 12 гривень – 100 грам. Тому, що скажеш 120 гривень кілограм, це дуже, знаєте, страшно. Ну це зелень, по-перше, і її так багато не купляють, потрошки там».

Пані Оксана помітила, цьогоріч тепличні овочі мають вищу ціну, це пов’язано із тим, що подорожчали газ та електроенергія. Таку думку підтверджують і в обласному департаменті агропромислового розвитку.

ОЛЕГ НАПОРА, директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА

«Тут потерпає і технологія вирощування, адже не кожен тепер може розпочати цикл так як раніше, ще зимою. І вже от, буквально, з першим сонечком весняним давати свою продукцію. А зараз вимушений робити це пізніше, коли пройдуть холоди. Ну, опалювати газом, електроенергією, надзвичайно дорого».

Але все ж, кажуть підприємці, українські товари дешевші від імпортних, лише огірки відрізняються вищою ціною.

ОКСАНА ВОЛЯНСЬКА, підприємець

«Ну огірок завжди був дорожчий. Скільки я пам’ятаю. Нехай там ціна була дешева, кілограм був 20 гривень – імпортні, то наш був 25».

Сьогодні на ринку кілограм іспанських або турецьких мандарин і гроно бананів обійдеться вам майже в сотню українських гривень.

ОКСАНА ВОЛЯНСЬКА, підприємець

«Імпортний товар він від курсу валют залежить, по-перше. І ми в цьому нічого не можемо зробити, щоб дешевший був, прості люди. То залежить від економіки держави, як вони там будуть, спрогнозують і зроблять, щоб для людей було краще».

ОЛЕГ НАПОРА, директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА

«Якщо ви звернули увагу, і в супермаркетах, і на ринку, товари, які є у нас імпортні, такі як цитрусові, такі, як і інші товари, майже не ростуть в ціні. У нас пропало мито з Євросоюзом, ми ввійшли в зону вільної торгівлі, відповідно ці товари, а також і ряд інших товарів з Євросоюзу, заходять в нашу країну без мита. Відповідно, це є компенсатором для зростання курсу долара. Якщо ж гривня далі буде падати, долар рости, то ми почнемо відчувати зростання цін на ці продукти».

Коливання курсу долара, лиш одна із причин високих цін. Другою є кількість запасу цьогорічного врожаю.

ОЛЕГ НАПОРА, директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА

«В цьому році була надзвичайна посуха, ми отримали дуже погану врожайність, підприємства просто працювали у великих збитках, через те, виросли ціни в загальному».

ОКСАНА ВОЛЯНСЬКА, підприємець

«Ну того року урожай моркви, знаєте самі, не було урожаю моркви взагалі. Морква того року не родила, тому що дуже жарке літо було і морква не родила, і морква тому дорога, 15 гривень за кілограм».

Ще одним фактором, який впливає на ріст цін, переконаний Олег Напора, є зміни до Податкового кодексу.

ОЛЕГ НАПОРА, директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА

«Всі знаємо, що відбулися зміни в Податковий кодекс, аграрії отримали нові податки, отримали зростання податкового тиску на них, так в десять разів більше, тому, відповідно, і очікується зростання цін на внутрішньому ринку на відсотків 8-9, як мінімум. Що якраз буде відповідати бажанням аграріїв компенсувати цей негативний податковий тиск».

Чи сильно «кусають» гаманці ціни на овочі і фрукти, та й на продукти загалом, ми запитали у тернополян.

«То навіть не можна говорити. Я навіть не можу говорити».

п. ВАСИЛЬ

«Та багато. Порівняно з прошлим роком».

ОКСАНА ВОЛЯНСЬКА, підприємець

«Колись більший асортимент в мене був. І виногради різні були, і такі товари. Не беремо, тому що нема збуту, по-перше, хто буде купляти. І воно і дороге: манго, авокадо. Купляють, але рідко хто, розумієте. Я стільки не витягну, що, наприклад, я його візьму ящик, може половину продам, а половину я що викину? Воно мені спортиться. Розумієте, я навіть не витягаю закупочної ціни, навіть по нулям не вийду».

ОЛЕГ НАПОРА, директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА

«В населення не висока купівельна спроможність, відповідно, ціна завжди формується з попиту і пропозиції. Люди просто купляють ті товари, які дешевші, люди вибирають те, що в першу чергу необхідне».
Джерело: ІНТБ

Вам також може сподобатися