На «хатинках» тернопільських посадовців можна заробити

xt_picture_file_path_7350«Хто в цій хатині живе» – один із проектів, започаткованих Громадською спілкою «Рада бізнесу Тернопілля». Мета його проста — залучити громадян до викриття посадовців, які живуть набагато розкішніше, аніж їм дозволяють офіційні заробітки чи  статки родини.

Проект діє більше року. Первинно тернополяни, які хотіли показати рівень життя посадовців, а принагідно й підзаробити, мали надати ГС «РБТ» фотографії десяти «хатинок» високопосадовців. Але люди, які мали намір скористатися грантом, нарікали на те, що 10 будинків — це надто складно. Тож на зборах ГС прийняли рішення спростити умови. Відтепер сусідам посадовців, совісним підлеглим, небайдужим тернополянам, громадським активістам чи журналістам достатньо надіслати три фотографії з однієї хати посадовця з різних ракурсів. Грантова сума за таку роботу — 500 гривень.

– Ми жодним чином не закликаємо людей стажити за посадовцями і чиновниками або ж втручатися у їхнє особисте життя, – каже голова ГС «РБТ» Олександр Бораковський. – Натомість пропонуємо показати життя публічних осіб, сфотографоване з-за меж їхньої території, аби не було проблем із законом. Три фотографії одного будинку, згідно з умовами нашого гранту, повинні «захопити» не лише хату, а й самого чиновника (аби можна було розпізнати). До фото просимо долучати ПІП посадовця, його посаду, адресу. Після цього наші волонтери перевірять, чи дійсно ця «хатинка» належить тому чи іншому чиновнику (або ж оформлена на родину — прим.авт.). У разі підтвердження ми віддамо фотографу гроші.

Таким чином «РБТ» має намір сформувати каталог обійсть і їхніх власників, порівняти наочний рівень життя із задекларованим посадовцем і родиною.

– Якщо родина посадовця має сукупний дохід, 100 тисяч гривень на рік і при цьому ніхто не займається і не займався бізнесом, а живуть у триповерховій єврохаті, виникне чимало запитань, – каже член ГС «РБТ» Віталій Сороколіт.  – Журналісти нашої спілки ці питання поставлять посадовцям, а також прокуратурі, поліції, люстраційним органам. Всі дані будуть оприлюднені. З корупцією потрібно боротися різними способами. Грант «Хто в цій хатині живе» – один з них.

Також відомості про посадовців, які живуть не за можливостями, будуть публічно розголошені, аби громада знала усе.

– Зокрема дані внесуть у відкриту базу даних чиновників  України і Тернополя – Wiki чиновника, де вже є тисячі прізвищ посадовців різних рівнів, – каже член «Ради бізнесу Тернопілля» Руслан Савчишин. – «Вікіпедію» чиновника, до речі, доповнити може кожен. Щодо гранту, то люди й так вмотивовані змінювати ту ситуацію, яка є, але 500 гривень за хату чи декілька тисяч за пів десятка будинків – також хороший стимул до роботи. Тож спордіваємось на багато цікавих фотографій, а згодом й багато журналістських чи кримінальних розслідувань.

Всі ми повинні розуміти, що зміни залежать від кожного з нас. З проблемою корупції, яку влада не завжди бачить, допоможе розголос.

Надсилайте світлини з «хатинкою» чиновника (три фото з різних ракурсів, обов’язково з чиновником), ПІП посадовця, його місце роботи й посаду, адресу на: Pr@rbt.te.ua. Не забудьте залишити свої контактні дані. Анонімність гарантуємо.

Перелік посадовців, будинки яких цікавлять:

Заступники міського голови Тернополя, секретар міської ради, керівники структурних підрозділів
Директори шкіл і дитячих садків міста
Керівники комунальних підприємств Тернопільської міської ради
Головні лікарі медичних закладів Тернополя (й обласних у Тернополі) та їхні заступники
Голови судів та судді
Керівник обласної та міської прокуратури, а також їхні заступники
Керівник ДФС, його заступники, керівники структурних підрозділів
Керівник тернопільської податкової та його заступники
Керівник обласної та міської поліції, їхні заступники, керівники структурних підрозділів
Керівник ОДА, його заступники, керівники структурних підрозділів
Голова облради, його заступники, керівники структурних підрозділів
Керівник Держінспекції архбудконтролю, його заступники, керівники структурних підрозділів
Керівники інших державних установ у Тернопільській області.
Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися