Бензин на Тернопільщині може подорожчати вже з наступного тижня

benzin Причина  – девальвація гривні та зростання оптових цін.

До середини лютого, повідомляє mmr.net.ua,  http://mmr.net.ua/ індикативна ціна бензину А-95 може дістатися до 20,13 грн/л, ДП – 16,05 грн/л. Зараз бензин А-95 в середньому коштує 19,06 грн/л, ДП – 15,53 грн/л.

Раніше Міністерство енергетики та вугільної промисловості України оприлюднило індикативні роздрібні ціни на паливо. Фахівці відомства вважають, що А-92 повинен коштувати 19,11 грн/л, А-95 – 19,83 грн/л, ДП – 15,95 грн/л.

“Україна більш ніж на 80% залежить від імпорту пального. Його ми купуємо за долари, продаємо за гривні, і знову пробуємо купити долари, щоб купити ресурс, – констатував під час одного з радіоефірів  президент асоціації “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України” Леонід Косянчук. – І тому сьогодні, якщо ми втрачаємо гривню на кожному доларі, мусимо підвищувати ціну на 65 копійок за літр. А по-друге — багато операторів не можуть виконати свої зобов’язання за контрактами, бо Національний банк просто відмовляє в купівлі валюти. Треба поновити критичний об’єм, і тоді в Національного банку не буде підстав так, як зараз, відмовляти операторам у валюті. До речі, зрив контрактів про закупівлю нафтопродуктів може призвести до того, що з 20 чисел лютого аграрії вже будуть закуповувати пальне. Де його взяти, я поки що ще не знаю” .

“Уникнути подорожчання бензину можна було б, якби запрацювали українські нафтопереробні заводи , – переконанатернопільський підприємець Ольга Колос. –  Ми б тоді пальне не імпортували, а переробляли нафту, яку можуть доставляти в Україну танкерами через порти. За кредити МВФ краще збудувати нафтопереробні комплекси, і додана вартість залишиться на території України, і будуть робочі місця”.

Ольга Степанівна впевнена, що вслід за здорожчанням бензину вгору поповзуть ціни і на найнеобхідніше, до прикладу, хлібобулочні вироби. Адже, пояснює, “для того, щоб посіяти пшеницю — потріене пальне, щоб зібрати її — пальне, щоб випечений хліб доправити до магазину — пальне”.

“Зростання вартості пального автоматично означає зростання вартості буханки хліба, – зауважує. –  Питання тепер: чи всі українці, зважаючи на те, як повільно збільшуються наші заробітки та пенсії, згодом зможуть дозволити собі купити бодай буханку сірого? Впевнена, для значної кількості українців він, як і багато інших продуктів першої необхідності, стане просто золотим”.

Джерело: topnews.in.ua

Вам також може сподобатися