Спрощено порядок встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України

2124.02.2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України», яким передбачено, що для отримання свідоцтва про народження чи про смерть особи, яка народилася, померла на тимчасово окупованій території України, необхідно звернутися до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану в межах території, підконтрольній легітимній владі України, та отримати відмову, яка має бути використана при підготовці заяви до суду.
Міністерством юстиції України розроблено Пам’ятку щодо процедури отримання свідоцтва про народження дитини, яка народилася на тимчасово окупованій території України, Пам’ятку щодо процедури отримання свідоцтва про смерть, коли особа померла на тимчасово окупованій території України, а також зразки відповідних заяв до суду та відмов відділу державної реєстрації актів цивільного стану у проведенні державної реєстрації народження та смерті.
Зазначені вище документи доведено до відділів державної реєстрації актів цивільного стану для використання при наданні консультацій громадянам у разі їх звернення з питань встановлення судом факту народження (смерті) на тимчасово окупованій території України та державної реєстрації таких фактів.
Пам’ятки та відповідні зразки заяв до суду можна отримати у будь-якому відділі державної реєстрації актів цивільного стану Тернопільської області. Адреси відділів можна переглянути тут.
Звертаємо увагу, що відмова у проведенні державної реєстрації народження та смерті має видаватися відділом державної реєстрації актів цивільного стану у день звернення особи з цього питання.
У разі направлення судом рішення про встановлення факту народження або смерті особи, орган державної реєстрації актів цивільного стану проводить відповідну державну реєстрацію. Свідоцтво про народження видається при зверненні одного з осіб, які мають право подавати до суду заяву про встановлення факту народження, а свідоцтво про смерть – при зверненні родичів померлого або їх представників, спадкоємців померлого.

image001

image003

image007

image005

Вам також може сподобатися