На Тернопільщині зафіксовано двоє хворих на туберкульоз

1269434217_ses1За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями Держсанепідслужби, в області 21 березня 2016 року за первинними діагнозами зареєстровано 49 випадків інфекційних захворювань, з них:
– гастроентероколіти – 5 випадків;
– туберкульоз – 2 випадки;
– покуси тваринами – 5 випадків;
– короста – 6 випадків;
– вітряна віспа – 20 випадків;
– педикульоз – 3 випадки.
– укус кліщем – 1 випадок;
– ГЗЗ (ГРВІ) – 1 випадок;
– вірусний гепатит? – 1 випадок;
– вірусний гепатит В – 1 випадок;
– хронічний ВГ «С» – 3 випадки;
– гепатит «С» – 1 випадок.
Вірусні гепатити (В, С) – це захворювання інфекційного характеру, що характеризується ураженням печінки різного ступеня тяжкості. За механізмом передачі відносяться до групи парентеральних гепатитів (контакт з інфікованою кров’ю чи іншими біологічними рідинами), який реалізується при проведенні маніпуляцій та процедур, що супроводжуються порушенням цілісності шкірних покривів: ін’єкції, оперативні втручання, переливання крові, манікюр, педикюр, пірсинг, татуювання, татуаж та ін.
Крім того, можлива передача збудників від матері до дитини при пологах, годуванні груддю, при невпорядкованих статевих контактах, у побуті – користування спільно бритвою, манікюрним набором, ножицями.
Слід зазначити, що окремими контингентами ризику щодо інфікування вірусними гепатитами В і С є: медичні працівники під час виконання професійних обов’язків, пацієнти хірургічних, гематологічних, гемодіалізних відділень, яким проводяться часті оперативні втручання, переливання крові та її компонентів.
Джерелом інфекції являються хворі гострими і хронічними формами та вірусоносії. Суттєве значення в передачі інфекції відіграють особи з безсимптомним та малосимптомним протіканням хвороби. Саме тому профілактика парентеральних вірусних гепатитів є однією з основних можливостей уникнути інфікування.
Щоб не заразитися парентеральними гепатитами потрібно дотримуватись певних правил :
– не користуйтесь чужими бритвами, станками, зубними щітками, іншими предметами догляду та гігієни.
– задумайтесь – чи варто робити татуювання або пірсинг, особливо в домашніх умовах чи сумнівних місцях. Виконання цих маніпуляцій має здійснюватися професійним майстром в рукавичках одноразового використання за допомогою стерильного інструментарію.
– при відвідуванні косметолога слідкуйте за застосуванням засобів гігієни одноразового використання, уникайте процедур, що супроводжуються порушенням цілісності шкірних покривів.
– при обслуговуванні у майстра манікюру (педикюру) переконайтесь у використанні стерильних інструментів (ножиці, пилочки). Передбачається наявність двох комплектів інструментів для змінної обробки.
– в будь-якому лікувально – профілактичному закладі звертайте увагу на дотримання медиками техніки безпеки при роботі з гострими предметами. Всі потенційно небезпечні маніпуляції повинні проводитись в рукавичках одноразового використання.
– при відвідуванні стоматолога зверніть увагу, чи змінив він комплект інструментів після попереднього пацієнта, чи вимив руки, обробив їх антисептиком і одягнув нову пару рукавичок.
– при відвідуванні гінеколога для вашої ж безпеки придбайте одноразовий оглядовий набір та стерильні рукавички.
– не відмовляйтесь від щеплення проти гепатиту В, оскільки воно є найефективнішим методом профілактики цієї небезпечної хвороби, вакцина є безпечною та ефективною.

Вам також може сподобатися