Чому в Чорткові насправді закривають диспансер?

chortkiv_duspanserВкотре в обласній раді обговорюють питання реорганізації Чортківського шкірвендиспансеру. Цього разу перспектива його закриття видається значно реальнішою, ніж раніше. Прибічники такої ідеї стверджують, що потреба у диспансері зникла, а його функції успішно виконує структура обласного значення. Противники ж, навпаки, кажуть, що у людей забирають послугу. Мовляв, питання не в самому закладі, а в приміщенні, у якому воно знаходиться.

Краще закриття, ніж об’єднання
Погодьтеся, саме лише слово «закриття» викликає неабиякий резонанс серед громадськості. Відтак, аби трохи зняти соціальну напругу, спершу Чортківський шкірвендиспансер вирішили приєднати до обласного. Іншими словами, перетворити заклад на віддалене відділення обласної структури. Свої дії ініціатори пояснюють так: Тернопільський обласний шкірвендиспансер може забезпечити реальну потребу в госпіталізації хворих на Тернопільщині. На його утримання у 2015 році з обласного бюджету передбачено 1,2 млн. гривень.
Доцільності об’єднання не бачить ані керівник районного закладу, ані обласного.
Свою позицію вони висловили перед депутатами обласної ради під час засідання профільної комісії – охорони здоров’я та обласної комісії соціального розвитку. І пояснили, що таке об’єднання тільки ускладнить роботу медикам.
– Наприклад, проводиться мобілізація та призов. Його має здійснювати територіальний заклад охорони здоров’я, тобто Чортківський шкірвендиспансер. Якщо він стає відділенням обласного, адміністрація не має права відсилати нашого лікаря на ці заходи. Тобто ЦРЛ повинна приймати на роботу власного фахівця відповідного профілю. Аналогічне питання до лабораторії. Тут виникають розбіжності обласного та районного бюджетів, – каже головний лікар обласного шкірвендиспансеру Олександр Хара. – Уявіть ситуацію: в закладі тріскає труба. Відповідно до наказу №35, відділення не може мати в підпорядкуванні господарську службу. Виходить, завідуюча телефонує в Тернопіль і ми за 70 км відправляємо слюсаря. Поки він доїде, самі розумієте, що там може статися. Інша ситуація: стан хворого, який перебуває у відділенні, різко погіршився і його потрібно транспортувати у Тернопіль. Зробити це не буде чим, тому що виділення транспортного засобу для структурного підрозділу наказами не передбачено. Таке об’єднання не має жодного сенсу. Воно погіршить якість надання допомоги хворому, натомість видатки зростуть.
Цілком погоджується з аргументами колеги головний лікар Чортківського шкірвендиспансеру Тетяна Кузь. Жінка каже, що в таких умовах заклад працювати не зможе. Тому краще одразу його закрити і не мучити ані пацієнтів, ані медиків.
– Об’єднання – це перший крок до ліквідації, адже відділення легше закрити, ніж заклад, – зауважує Тетяна Кузь. – Загалом історія з реорганізацією полягає в тому, що заклад знаходиться у центрі міста. Має зручне розташування і великі площі. А найбільша цінність – земля. Ця тема обговорюється не перший рік. Думаю, якби заклад знаходився за містом, то таких питань не виникало б. Об’єднання – це цілком нелогічний крок.

Дежавю

На сьогодні Чортківський шкірвендиспансер обслуговує три райони: Чортківський, Борщівський та Заліщицький. Загалом майже 200 тис. людей. В основному звертаються жителі Чортківщини, однак приїжджають пацієнти інших районів. Для надання допомоги в закладі розгорнуто стаціонар на 20 ліжок та п’ять ліжок денного стаціонару.
Нещодавно профільна комісія обласної ради прийняла рішення згорнути ліжка стаціонару. Таким чином, каже Тетяна Кузь, частина жителів, яких обслуговував заклад, втратили можливість отримувати тут допомогу.
– Хвороби шкіри в області займають четверте місце. Думаю, це вагомий показник. Після ліквідації стаціонару хворі з сіл та інших районів не будуть у нас лікуватися. Допомогу отримуватимуть лише ті, хто живе в Чорткові, адже вони після лікування можуть піти додому, – каже Тетяна Кузь.
Загалом область уже має практику зміни статусу диспансеру. Аналогічна ситуація була у Кременці. Його теж спершу реорганізували у відділ, а з червня 2016 року він взагалі припиняє роботу. Це дає підстави прогнозувати, що така ж доля чекає і чортківський заклад. Саме про це говорить і головний лікар.
Частина депутатів обласної ради переконані, що закриття диспансеру – це раціональний крок. Утримання такого закладу обходиться бюджету в кругленьку суму, а потреби в ньому немає. Відтак лобіювання інтересів установи, на їхню думку, є популістським кроком.
– Керівник закладу розуміє, що справа наближається до закриття. Однак має принципову позицію: якщо таке станеться, то приміщення, в якому нині перебуває диспансер, мають прозоро на аукціоні продати, – каже депутат обласної ради Віталій Фидрин.
Власне використання приміщення наразі залишається одним з найважливіших питань. Колись чортківчани пропонували розмістити на місці диспансеру станцію екстреної допомоги. Цьому сприяли зручні під’їзди до будівлі та її розташування. Однак зараз про таку перспективу мова не йде. Як стало відомо «Номер один», на будівлю вже знайшлися претенденти, які врешті і підливають олію у вогонь. Та депутати обіцяють взяти ситуацію під контроль і у випадку продажу провести прозорий аукціон.
Зоряна Гарасимів

Коментар
Володимир Богайчук, директор департаменту охорони здоров’я ТОДА:

– У жодному регіоні України нема практики, щоб у районному центрі працював диспансер. На сьогодні він не виконує покладених на нього функцій. Департамент охорони здоров’я подав пропозицію створити на базі диспансеру відділення. Профільна комісія обласної ради прийняла рішення закрити ліжковий фонд. Ми запропонували ще одну модель: передати диспансер на баланс Чортківської ЦРЛ. Це було б логічно та практично. Заклад надавав би допомогу на тій територіальній одиниці, де знаходиться. Влада міста та головний лікар ЦРЛ відмовилися від закладу, аргументуючи відсутністю фінансування. Зрештою дерматологічних відділень немає і в інших районних лікарнях. Їх закрили через те, що вони втратили свою актуальність. Така група хворих отримує лікування або в хірургічному, або терапевтичному відділеннях. А при складних випадках – в обласному шкірвендиспансері. Останній справляється з потоком хворих, тому лікувальний процес не буде обтяжливим ні для медиків, ні для пацієнтів.
Неодноразово чув про те, що приміщення у Чорткові хочуть продати чи приватизувати. Хочу зазначити, що воно є власністю обласної ради і без згоди депутатів зробити це не можливо.
Якби заклад закрили, департамент готував би пропозиції щодо використання приміщення для потреби галузі. Однак поки питання так не стоїть, ми не розглядали таких варіантів. З іншого боку, подальша доля будівлі – це компетенція структурних підрозділів обласної ради і ми не можемо втручатися у їхню роботу.
Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися