У Тернополі патрульні безпідставно оштрафували водія

12963491_1202654239758721_1831398226713918635_n16 березня у Тернополі на вул. Листопадовій, 7 патрульні оштрафували 34-річного Костянтина Жутова, який приїхав до відділення «Otp Банку» у справах. Поліцейські винесли постанову, згідно з якою його мали притягнути до адміністративної відповідальності за неправильне паркування й стягнути штраф у розмірі 250 грн. І все було б нічого, якби «копи» не оштрафували водія безпідставно…
З розповіді Костянтина, того дня він припаркувався з правого боку дороги біля «Otp Банку» і вже збирався вийти з машини, коли під’їхали патрульні й наклали на нього штраф за неправильне паркування.
– Я навіть не виходив з машини, щоб подивитися на знак, що був приблизно за сто метрів від мене, – каже Костянтин. – Думаю, поліцейські краще знають, тому й не сперечався і готовий був заплатити штраф. Уже, коли був у банку, мені зателефонував знайомий, який бачив, що патрульні складали постанову, й запитав, у чому справа. Як виявилося, знак «Зупинку заборонено», через який мене й оштрафували, має додаткові примітки й означає, що на тому боці вулиці, де розташований знак, дозволено паркуватися в усі дні, крім вихідних і святкових. А то була середа.
Щоб не втрачати грошей і часу, позаяк накладений штраф потрібно сплатити протягом 15 днів, а інакше сума подвоюється, Костянтин проконсультувався зі своїми знайомими в автошколі, і як тільки вони пояснили, що патрульні помилилися, через два дні написав скаргу в Управління патрульної поліції Тернополя. 22 березня Костянтин отримав офіційну відповідь, у якій йшлося, що «у ході з’ясування обставин даної ситуації було встановлено, що винесення постанови про притягнення до адміністративної відповідальності – безпідставне. Таким чином водій не буде притягнутий до відповідальності, оскільки припаркував автомобіль у зоні дії знака 3.34 «Зупинка заборонена» з додатковою табличкою 7.4.1 «у будній день», чим не порушив вимог ПДР України».
Але, як пояснюють юристи, поліцейські могли помилитися, тому що насправді не все так однозначно. Знак «Зупинка заборонена» на вулицях Тернополя дуже часто встановлюють без необхідних елементів, а саме відповідної розмітки (жовтої лінії вздовж зони дії цього знака) або таблички із зоною дії знака, а тому кожен водій, який припаркував автівку під «неправильним» знаком, може бути виправданий у судовому порядку чи у вищому наглядовому органі. Тому для уникнення конфліктів дуже важливо на початковому рівні не створювати ситуацій, що можуть трактуватися двояко, бо нічого іншого, крім невирішеного питання парковок для міста і скасованих протоколів для патрульних, це не дасть.

12401005_1202654243092054_6494242864614040282_n

Наталя БЕРЕЗОВИЧ
Джерело: Нова Тернопільська газета

Вам також може сподобатися