На тернополян нападають агресивні собаки

sobakaЯк правило, вони собі тихо і мирно живуть на вулицях та нікого не чіпають. Тернополяни вже звикли, що, до прикладу, посеред тротуару може спати пес. І аби не турбувати його сон, мирно обходять тваринку.

ІРИНА

«З бездомними собаками не мали ніяких проблем. Он вигулюють собак, але поряд є господарі, вони ж самі не гуляють».

Тернополяни знають, собаки із бірками у вухах – стерилізовані та загрози не становлять. Однак, скарг на напади та укуси псів від містян чимало.

АНТОН МАРЧЕВСЬКИЙ, постраждав від укусу собаки

«Це було приблизно тиждень тому, я якраз повертався з однієї зустрічі. Машини проїхали, пес вибігає на тротуар і просто йде. Йде якраз за людьми. Перед ним люди йдуть, він їх не чіпає. В тому напрямку залізничного вокзалу. Я йду назустріч і якраз в цьому місці, коли я йшов попри цей будинок, пес, як я тільки з ним рівняюся, він мене різко хапає за ногу і бере так кусає я аж крикнув. – Він не гавкав? – Ні, на мене не гавкав і на тих людей не гавкав, тільки на машини».

На щастя, каже Антон Марчевський, через одяг, прокусити ногу до крові собаці не вдалося, обійшовся синцем. Доки ми розмовляли, за спиною Антона з’явився той ж собака, який його нещодавно вкусив. Тварина кілька хвилин покружляла вулицею та побігла далі. Проте ми помітили, бірки у неї на вухах не було. В управлінні ЖКГ кажуть, в такому випадку треба дзвонити за номером 40-07-43.

ОКСАНА ІЛЛІЧ, головний спеціаліст відділу благоустрою та екології УЖКГ

«Є організація, яка відповідно до процедури тендерних закупівель, виграла ці роботи і займається регулюванням чисельності безпритульних тварин в місті Тернопіль. Вони заберуть і не дай Бог, навіть, якщо є покус, собака буде знаходитися в селі Дичків в центрі стерилізації, на так званому карантині. За нею будуть спостерігати чи вона собою в подальшому не буде нести якусь небезпеку».

Однак, що робити, коли ніч, на вулиці ні душі, а навпроти біжить погавкуючи пес, ми запитали у кінологів. Адже вивчати і впливати на поведінку собак – їхня професія. В кінологічному центрі в Тернополі мешкає 17 тренованих тварин. І кожна має своє призначення.

ВОЛОДИМИР МАШТАЛЕР, старший сержант поліції

«Основні напрямки – це слідові роботи, вибухівка, наркотики, пошук трупів, антитерор. Собаки виїжджають, як в зону Антитерористичних операцій, так і тут в нашій області».

Дворічна німецька вівчарка Річі, як і домашній улюбленець лащиться та любить погратися. Однак, злочинцю, який з ним опиниться один на один не позаздриш.  Річі добре тренований та знає, як поводитися зі звичайними людьми. Щоправда, якщо ви зустрінете на вулиці такого пса без хазяїна, кінологи радять не робити різких рухів.

ВОЛОДИМИР МАШТАЛЕР, старший сержант поліції

«Як правило, не треба її провокувати. Тут треба зайняти нейтральну позицію, стати, опустити руки. Якщо дресирована собака, вона біжить, вона на щось надресирована, коли люди її провокують – вона йде в атаку. Стати опустити, бо коли витягується рука, витягується нога – це більші можливості у собаки для захвату. – Можна потрохи відступати? – Можна, але відступати тільки передом, бо ти контролюєш, ти бачиш собаку».

СЕРГІЙ КРАМАР, заступник начальника кінологічного центру ГУНП в області

«І не боятися, бо коли боїшся, адреналін виділяється, собака чує свою перевагу, чує, що її бояться і може в таких випадках атакувати. Не бажано дивитися в очі, дивишся їй в очі, то також собаку провокуєш. Якщо є в руці парасолька, сумка – виставляти наперед, перед собою, собака схватить. Нехай схватить за парасольку чи за сумку, тоді вже вам шкоди не принесе».

В темно пору допоможе світло ліхтарика чи телефону, також дезорієнтує собаку голосний крик. А от кидати в неї каміння чи палиці, виявляється, не завжди розумно.

СЕРГІЙ КРАМАР, заступник начальника кінологічного центру ГУНП в області

«Якщо собака таке, як в нас по місту, дворові. Вона обгавкає, тоді тікає, то можна її спробувати камінням чи палкою відігнати. Але, якщо великий якийсь собака, великих порід, я б не радив, бо, навпаки, ще більше буде бачити, що йде атака на неї і може першою атакувати».

Якщо за безпритульних собак люди не відповідають, то про правила утримання домашніх улюбленців – повинні пам’ятати. Зокрема, в Кодексі України про адміністративні правопорушення зазначено, що за вигул собак без повідків та намордників можна отримати штраф.

Джерело: ІНТБ

Вам також може сподобатися