Через кредит у тернополянина відібрали квартиру

1384160407_1326931731_ipoteka-i-sozhiteli1Тернополянин потрапив у боргову пастку. Він не сплатив великий доларовий кредит і його справа опинилася у руках колекторів. Чоловік зрештою втратив квартиру на «Дружбі». Колектори кажуть, що для них справа закрита.

Без судового рішення колектори забрали двокімнатну квартиру у матері тернополянина Віталія Бурлаки. У цьому помешканні прописаний і сам пан Віталій. Нині він проживає у Львові, де знайшов роботу. Тим часом чоловік змушений орендувати квартиру для матері, адже з власного житла її просто викинули на вулицю. Шукати правду Віталій Бурлака збирається в суді.

Від суду не ховався

– У 2010 році я взяв кредит на 100 тисяч доларів в «Укрсиббанку», – каже він. – Коли почалася в країні економічна криза і стрибнув курс долара, я не зміг виплачувати кредит і просив банк дозволити реструктуризацію боргу. Проте банк мені в цьому відмовив, сказав сплатити одразу всю суму. Протягом року було певне затишшя, а потім мені прийшов лист, де було написано, що мій кредит банк передав колекторській компанії. Також мені надіслали виклик до суду. Я найняв адвоката і ми почали судитись. Проте представники колекторської компанії не змогли довести, що я брав кредит у них. Адже банк цю проблему закрив і забув – тепер всі питання були до колекторів. Потім представники колекторської компанії перестали приходити на слухання і суд не виніс рішення у зв’язку з відсутністю позивача.

Рік тому колектори знову нагадали про себе черговим зверненням до суду. Віталій Бурлака каже, що не ховався, в суд приходив, проте наразі жодних рішень ще не було.

Житло перереєстрували

А нещодавно колектори вдалися до кардинальніших рішень.

– І ось 23 березня телефонує мені мама й каже, що прийшли люди, представились компанією «Кей-Колект» і сказали, що квартира – вже їхня власність. Вимагали, щоб мати звідти забиралась, – розповідає чоловік. – Стукали в двері, казали, що будуть вибивати. Я сказав матері викликати поліцію. Приїхала поліція і з ними колектори проникли в квартиру. Я намагався щось пояснити телефоном, але поліція сказала мені приїжджати на місце і все з’ясовувати. З колекторами ми домовилися, що я зі Львова приїжджаю до 21.00, інакше вони далі залишаються в квартирі.

Коли пан Віталій зустрівся з колекторами, вони показали йому витяг з держреєстру, де вказано, що його квартиру перереєстрували на нових власників.

– Нотаріус сів за комп’ютер і маючи доступ до бази , переоформив цю квартиру на інших власників, в даному випадку на «Кей-Колект», – каже пан Бурлака. – Але ж нема жодного судового рішення. На основі чого нотаріус таке робить, можна лише здогадуватися. Якби було судове рішення про виселення, прийшли б виконавчі служби. І я розумію, суд – це остання інстанція. А в суді вони не змогли нічого довести. До речі, слухання тривають, вони приходять, я приходжу. Але в нас суди тягнуться дуже довго, тож колектори взялися до шахрайських методів. Це те ж рейдерське захоплення, тільки в міні-масштабі.

Квартиру таки забрали

Віталій Бурлака каже, що він кредиту не відхрещується, але на це є суд.

– На жаль, я з банком не міг домовитись, – каже чоловік. – За своїми можливостями, я міг би платити частинами, але це мав сказати суд.

До речі, мама Віталія Бурлаки написала заяву в поліцію, проте чоловік не вірить чи це дасть якісь результати.

– Адже тоді на місці поліція глянула в документи і сказала, що в мене старе свідоцтво, а в них новіше, – каже пан Віталій. – І немає значення, що в нас є техпаспорт і ордер на квартиру, чого в них немає. І знову ж таки – рішення суду немає.

Коли Віталій Бурлака зустрівся з представниками колекторської фірми, вони сказали йому, що мовляв нічого особистого, але квартиру треба буде віддати.

– Вони сказали, що не просто так приїхали, – каже чоловік. – Або я приймаю їхні умови або будуть діяти як діяли. Запропонували мені три варіанти. Або куплять у мене квартиру, яку оцінили у 20000 доларів, за 5% від ринкової вартості, тобто за 1000 доларів. Або гасити борг самому, тобто заплатити тих 20 тисяч доларів, які коштує квартира. Або заплатити 20% і розбити платежі на 8 років, – виходить 160 доларів або 4500 грн у місяць. Виходить, що мені продають мою ж квартиру, на що нема правових підстав. До речі, маю інформацію, що у всіх реєстрах мене та мою маму вже виписали з квартири, хоча штампу про зняття з реєстрації у мене в паспорті немає.

Колектори сказали чоловікові, якщо до 12.00 наступного дня він не піде на їхні умови – будуть діяти, як діяли. Пан Віталій не погодився на їхні умови – тож квартиру врешті таки відібрали. Зараз Віталій Бурлака готує позов до суду про те, щоб той визнав рішення нотаріуса недійсним.

– Так, колектори мають всі документи, але юристи мені кажуть, що це зроблено неправомірно, – каже чоловік. – Що буде далі, я просто не знаю.

Претензій не мають

У секторі комунікації Головного управління Національної поліції в Тернопільській області повідомили, що 25 березня до поліції надійшла заява від чоловіка 1988 року народження (представник колекторської фірми – прим. авт.), який повідомив про те, що Людмила Бурлака (мама Віталія Бурлаки – прим. авт.) відмовляється виходити з його квартири. У повідомленні поліції також зазначено, що конфлікт вирішили до приїзду поліції. Причому, коли поліція прибула на місце, заявник написав, що відмовляється від всіх претензій. Інших заяв з приводу даного конфлікту у поліцію не надходило, зазначають у секторі комунікації. Тут кажуть, що ця ситуація загалом складна, бо борг справді є і вирішувати проблему потрібно у цивільно-правовому руслі.

З питанням, чи можливо тернополянину повернути квартиру, журналісти 20хвилин звернулися у ТОВ «Кей-Колект». Там підтвердили, що справді забрали квартиру у боржника «за його ж згодою».

– Віталій Вікторович був на нас у Києві та врегулював з нами всі питання. Претензій до нього ми не маємо, питання закрите, – повідомили на гарячій лінії ТОВ «Кей-Колект». – Просимо більше не телефонувати нам з цього приводу. Якщо у вас є якісь питання, звертайтесь лише до Віталія Бурлаки.

Прокоментувати ситуацію ми також звернулися в прес-службу «Укрсиббанку», та жодної відповіді ми досі не отримали.

Коментар

Василь КОГУТ (59 р.), адвокат:

– Звернення-стягнення на предмет застави здійснюється рішенням суду, якщо інше не встановлене договором. Кожному, хто бере кредит, потрібно добре дивитися на наступні моменти: Якщо договором про заставу передбачено, що у випадку невиконання основного договору заставне майно переходить до заставоодержувача шляхом вчинення нотаріального запису про перехід права власності, то це відбувається без суду. Стягнення заборгованості відбувається шляхом вчинення нотаріального запису за документально оформленими вимогами. Для цього потрібно надати нотаріусу документи про наявність заборгованості і звернутися за вчиненням виконавчого напису, чим у даному випадку і керувалися колектори. Якщо у боржника є достовірні документальні підтвердження того, що він погасив борг в більшій сумі, ніж у даних, які подав нотаріусу кредитор, тоді нотаріальний напис можна оспорювати в суді. Щоб спорити за дану квартиру, треба оспорювати законність вчинення нотаріального напису. Виселення шляхом морального тиску – це моральний аспект і означає те, що люди погодилися на всі умови. Тут можна було проявити твердість і казати: «Зустрінемось в суді». Якщо ж так звані нові господарі чинять фізичний тиск на попередніх господарів, потрібно викликати поліцію, бо це самоправство. Загалом у такому випадку людей можна виселити з квартири лише через рішення суду з виконавчими службами.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися