У Тернополі за бюджетні кошти купуватимуть антирабічну вакцину

vakcinaciya-lyudey-ot-beshenstvaЗа бюджетні кошти можуть почати купувати антирабічну вакцину, необхідну для лікування покусаних безпритульними собаками тернополян.

Таку ідею запропонував депутат міської ради Андрій Шкула. Адже понад рік люди витрачають власні, причому – чималі кошти, щоб не захворіти на сказ, хоча ліками їх повинна забезпечувати держава.

– Близько 200 тернополян, за офіційними даними, щороку потребують антирабічної терапії, тобто – вакцини від сказу, оскільки страждають від укусів безпритульних тварин, – каже представник фракції «Самопоміч». – Такий препарат, відповідно до закону, людям повинні вводити безоплатно. Проте уже рік такої вакцини у медичних закладах немає. Оскільки російських препаратів Україна не закуповує, а про централізоване постачання вакцини із інших країн держава не подбала.

Відтак, за словами депутата, люди мусять купувати препарат за власний кошт в аптечній мережі. Там наразі є лише вакцина французького виробництва.

– Вартість однієї дози такої вакцини – близько 500 грн, – уточнює Андрій Шкула. – Це дорого, але люди змушені платити гроші зі своєї кишені.

Свою пропозицію він мотивував тим, що напади безпритульних тварин на тернополян частково спричинені недопрацюваннями міської влади. Мовляв, люди не повинні страждати через невміння керівництва міста вирішити проблему із бездоглядними тваринами. Депутати із цим погодилися.

Врешті підтримали запит 35 представників різних фракцій. Навіть міський голова Сергій Надал сказав, що цілком підтримує таку ідею. Відтак у відділі охорони здоров’я і медичного забезпечення у 10-денний термін повинні розробити механізм фінансування закупівлі вакцини для антирабічної терапії в аптечній мережі, аби постраждалі тернополяни могли отримати її безкоштовно.

Джерело: teren.in.ua

Вам також може сподобатися