На Тернопільщині дитина заразилась лептоспірозом

likarnya2 червня Державною установою «Тернопільський ОЛЦ ДСЕСУ» отримано термінове повідомлення на випадок лептоспірозу в дитини, 2008 року народження, жителя Кременецького району.

Під час проведеного епідрозслідування встановлено, що хворий купався в місцевій водоймі 26.05.16р. (травмував ногу) та 29.05.16р.

Клінічні ознаки захворювання (болі в литкових м’язах та підвищення температури тіла до 40oС) з’явились 01.06.16р.; вночі дитина з діагнозом «Лептоспіроз» була госпіталізована в інфекційне відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні, де відібрано кров для дослідження на лептоспіроз.
Лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ «ТОЛЦ ДСЕСУ» проведено серологічне дослідження та виявлено діагностичний титр антитіл до лептоспір серогрупи Pomona.

03.06.2016р. спеціалістами Держсанепідслужби області у місці ймовірного інфікування здійснено відбір проб води для дослідження на лептоспіроз, при його проведені методом ПЛР виявлено специфічний фрагмент ДНК до роду Leptospira.

Епіданамнез та результати досліджень проб довкілля свідчать про інфікування хворого в природному осередку лептоспірозу через реалізацію водного шляху передачі.
Для локалізації та ліквідації даного вогнища організовано проведення комплексу протиепідемічних та профілактичних заходів, в т.ч. припинено експлуатацію водойми (купання людей, водопій та випас сільськогосподарський тварин), здійснено дератизаційні заходи, виявлено осіб, що зазнали ризику інфікування й встановлено за ними медичне спостереження, активізовано санітарно-освітню роботу щодо профілактики лептоспірозу серед населення регіону.

Джерело: beztaby.te.ua

Вам також може сподобатися