У тернополян будуть забирати 5% з кожної зарплати

pensiya1Українці володіють необхідним рівнем доходів для того, щоб робити додаткові обов’язкові відрахування на накопичувальні пенсійні рахунки, попередив громадян України віце-прем’єр з гуманітарної політики Павло Розенко. Чому дана заява “межує зі здоровим глуздом”, в ексклюзивному коментарі порталу “Знай” розповів юрист та правозахисник громадської організації “Соціальний Рух” Віталій Дудін.

“Суть полягає у тому, що з 2020 року від зарплат буде відраховуватись 5%. Ще частина буде сплачуватись роботодавцем, що також зменшить суму заробітку працюючого громадянина”, – зазначив В.Дудін. За останніми моніторинговими даними Світового банку, українці мають найнижчу зарплату у Європі.

Як відомо, саме Розенко лобіював Трудовий кодекс, виправдовуючи його введення інтересами інвесторів. “Тепер же він хоче відкрити інвестбанкірам доступ до нових фінансів”, – підкреслив правозахисник.

“Серед привабливих рис накопичувальної пенсійної системи чиновники називали те, що вона дозволить багатократно збільшити дохід бюджету. Насправді, нічого такого законопроект № 4608 не гарантує. Всі гроші з цих 5% будуть інвестуватись у фінансові операції. Проте законопроект прямо каже, що “інвестиційний дохід” може виражатись як у вигляді прибутку, так і у вигляді збитку”, – додав юрист “СР”.

У відповідь на запитання, чим це може загрожувати для платників, співрозмовник зазначив: “Ця система ще в меншій мірі залежить від трудового вкладу застрахованої особи: вирішує все вдача компанії, яку обере держава. В умовах галопуючої інфляції всі відрахування на майбутнє “згорять” і виявляться марними”.

Як відомо, за часів Януковича подібним законом було визначено, що дія реформи розпочнеться після забезпечення бездефіцитності бюджету ПФУ. Зараз влада пропонує ввести новий порядок з 1 липня 2017 року, в “шоковому” режимі. На даний момент дефіцит Пенсійного фонду, вже становить 145 млрд гривень.

Джерело: TeNews

Вам також може сподобатися