Коли у тернопільських магазинах подешевшає гречка?

grechkaІз першого липня можуть різко підняти мінімальну зарплату. Одразу в півтора раза. Водночас від розміру соціальних стандартів більше не залежатиме тарифна сітка зарплат у бюджетників.  Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева. «Ми знімаємо кайдани й відпускаємо заробітну плату», — зазначив міністр. За оцінками уряду, на підвищення соцстандартів виділять 4,5 мільярда гривень.

Знімуть кайдани із зарплати чи тільки послаблять повідок — ще побачимо. А от із цін кайдани вже давно зняли, бо як можна осягнути просто космічну вартість, наприклад, одного з основних продуктів харчування українців — гречки. Ціни на гречану крупу в деяких роздрібних торговельних мережах за останні кілька тижнів виросли більш ніж удвічі. В тернопільських магазинах гречку можна купити за трохи більше як 30 гривень за кілограм, а от у київських — у межах 50 гривень. За проблему вже взявся Антимонопольний комітет України — проводить дослідження причин різкого збільшення ціни на гречану крупу. Про це повідомляє прес-служба відомства. «У комітеті триває розслідування за ознаками вчинення виробниками крупи гречаної антиконкурентних узгоджених дій, відкритого за фактом і стрімкого економічно необгрунтованого збільшення оптово-відпускних цін. На цьому етапі органи комітету здійснюють заходи із залучення суб’єктів господарювання до справи як відповідачів», — сказано в повідомленні. У відомстві підкреслюють, що в разі підтвердження фактів порушень на учасників ринку можуть бути накладені штрафні санкції — до десяти відсотків від доходу за попередній фінансовий рік, пише Вільне життя.

Поки доберуться до «гречаних» змовників, люди, харчування яких дуже залежить від споживання цього продукту, наприклад, діабетики, залишатимуться біля розбитого корита й порожніх тарілок. Як сказала в телефонній розмові наша читачка з Гусятинщини Галина Богданівна Брицків, яка має таку проблему, тепер і гречка для неї делікатес, а гречаники — майже «золота» мрія.

Виробники пояснюють проблему просто: мало посіяли, врожай невисокий. Натомість експерти вважають, що підняття ціни на сто відсотків ніяк не може бути виправдано зниженням врожаю на 10—15 відсотків. Справді, за останні п’ять років валовий збір гречки в Україні зменшився більш ніж удвічі: з 281,6 тис. тонн у 2011 році до 128,1 тис. тонн у 2015-му. Ще кілька років тому директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко висловив думку про те, що невдовзі гречана крупа буде продаватися в Україні за ціною курячого м’яса. Фактично так і сталося. Заспокоїв українців міністр аграрної політики і продовольства країни Тарас Кутовий, який сказав, що ситуація з ціною на гречку нормалізується, коли на прилавках з’явиться урожай цього року, а міністерство надаватиме підтримку фермерам, які вирощують гречку, щоб мати надлишок запасів, який буде відповідно впливати на ціну. Тож, якщо вірити міністрові, з гречаниками Галині Богданівні ще трохи доведеться почекати.

Джерело: Вільне життя

Вам також може сподобатися