На що тернопільським матерям вистачає державної підтримки?

mama_online-urokСьогодні державної виплати при народженні дитини українським сім’ям не вистачає навіть на банальні підгузки. Тернопільські матері обурені тим, що урядовці починають економити в першу чергу в тих секторах, в яких би не мали б.

Економічна ситуація в країні така, що сьогодні будь-які фінансові виплати від держави є вагомою складовою сімейного бюджету тої чи іншої тернопільської сім’ї, тим більше, якщо це є виплати при народженні дитини. Тернополянки кажуть, що витрати на дитину, особливо в перші тижні життя, в декілька разів перевищують державну допомогу при народженні дитини. Більше того, саме оформлення цієї допомоги є дещо непродуманим, оскільки мати після народження повинна персонально заповнити та принести усі документи на цю виплату. «RIA полюс» з’ясувала у тернопільських матерів на що їм вистачає державної підтримки.

На харчування та підгузки 3500 грн

Про свої витрати на дітей розповідає щаслива мати двійняток Світлана Кривокульська. Тернополянка каже, що найбільші витрати були в перші місяці життя її малюків. Лише на підгузники та харчування вони з чоловіком Любомиром витрачають понад 3500 грн. До прикладу, банка дитячого харчування коштує 180 грн, цієї кількості малюкам вистачає лише на два дні, тобто в місяць це майже 2200 грн.

– Моїм синочкам грудного молока недостатньо, тому для того аби вони були ситі та здорові, я їх догодовую дитячими сумішами, – каже Світлана.

Мати розповідає й те, що держава їхній сім’ї нараховує 1700 грн. допомоги. Це краще ніж нічого, але цього катастрофічно мало для двох дітей. На дитячі речі сім’я Кривокульських коштів не затрачає, оскільки друзі та знайомі їх виручають. Щодо візочка, то його придбали за 1600 грн в дитячому комісійному, оскільки новий візок для двійнят коштує досить дорого.

Світлана також розповідає про діяльність соцслужби, а саме, що при здачі документів вона повинна була персонально принести усі документи в тернопільське управління соціальної політики.

– Коли ти народила дитину, як ти можеш фізично позбирати всі ці довідки, та персонально принести їх у соцслужбу, – каже вона. – Мої хлопці народилися в лютому, я змогла лише в березні цими довідками зайнятися, а виплати кошти мені нарахували, аж в квітні.

Однак, не дивлячись на це, кошти вчасно Світлані нараховують, тут нарікань в неї немає.

Майже 20 тис. грн. за перший місяць

– Якщо мене кесерили, наша сім’я живе досить далеко від тернопільського управління соцполітики і мені справді було фізично важко персонально прийти в управління аби принести усі відповідні документи на цю виплату, то чого мій чоловік не може за мене принести в управління ці документи, – розповідає Любов Мала.– Наша сім’я при здачі документів втратили понад два місця через цю вимогу.

Як каже тернополянка, не дивлячись на те, що пологи в Україні є безкоштовними, медперсонал попросив її компенсувати усі поточні витрати, які склали близько 5000 грн. Також пані Любов розповідає те, що коли вона лежала у пологовому після операції майже два тижні, з медперсоналу її ніхто нічого не розказав, що вона має користуватися молоковідсмоктувачем, оскільки в іншому випадку в неї будуть ґулі та запалення, що і сталося. Цілих два тижні тернополянку відвідували масажисти, які за свої послуги брали по 100 грн.

– Витрати сім’ї, особливо в перші тижні життя малюка, досить суттєві, – каже вона. – Я коли була ще вагітною, то переконувала себе в тому, що я своїй дитині підгузників купувати взагалі не буду. Однак коли народився син, я швидко зрозуміла, що це незамінна річ як для малюків так і для їх матерів.

За один місяць лише на підгузники сім’я Любові витрачає майже 800 грн. А якщо порахувати ще й інші засоби гігієни – креми, олійки, вологі серветки, ватні палички тощо, то кінцева сума буде далеко за 1500 грн.

– Також багато коштів наша сім’я витрачає на одежу для нашого малюка, це приблизно 400-600 грн. в місяць, – продовжує тернополянка. – Колиска сьогодні коштує в середньому 5500 грн, ліжечко 3500 грн, матрац та постіль для дитини ми купували за 1200 грн.

Також, пані Любов каже, що декілька тижнів після народження її син захворів на ГРВІ, а симптоми в дитини проявилися на свято, коли державна поліклініка була закрита. Тоді вони звернулися у приватну клініку, яка в той час була ще відкрита.

– Відвідини приватного лікаря нам обійшлося у 180 грн, – додає Любов. – А ліків нашому малюку назначили на 750 грн.

Якщо узагальнити ці всі видатки за перший місяць після народження сина, то ця сума склала понад 19 тис. грн., а першу допомогу Любов Мала отримала аж через 2,5 місяці від дня народження малюка.

Ліків в Тернополі немає

Для Марії Рудан також цих державних коштів на дитину не вистачає. Вона каже, що в неї були важкі роди.

– Коли я народжувала, у мене донечка прийняла неправильну позу, – розповідає вона. – При народженні її в легені потрапили навколоплідні води від чого вона захворіла на пневмонію.

Після родів пані Марія з донечкою декілька днів лежала в дитячі реанімації. Згодом їх перевели в дитячу обласну лікарню, де і продовжили лікування. На різні на медпрепарати їхньою сім’єю були витрачені великі кошти.

– Моїй донечці були потрібні ліки, яких у Тернополі не було. Я, будучи в лікарні з нею, змушена була шукати потрібні ліки через Інтернет в інших містах нашої країни, – продовжує вона. – І знайшла потрібний медпрепарат аж у Києві.

Зі слів Марії, одна 50-мілілітрова ампула цих ліків коштує 350 грн, а таких ліків було дуже багато. За цих два тижні, що вони перебували у лікарні, витратили понад 5000 грн. Також співрозмовниця каже, що соцслужба чітко виплачує усі кошти, але насправді для життя цього недостатньо. Особливо для тих тернопільських сімей, що живуть та працюють лише за мінімальну чи середню зарплату.

– Яку сьогодні треба мати зарплату та скільки робіт щоб витягнути ці всі витрати, – каже Марія. – Цікаво, чому Кабмін, президент та депутати на собі не економлять, а економлять на наших дітях. Самі ж за наші гроші довічну держохорону мають, на літаках літають, броньовані авто купують, дітей своїх в оксфордах навчають, а тут простої школи не можеш витягнути, бо ввели добровільно-примусове так зване «меценацтво».

Без проблем на чоловіка

Начальник тернопільського управління соцполітики Володимир Сулима каже, що допомога при народженні дитини виплачується без затримок у передбачених законодавством розмірах – 41280 грн, незалежно від того, яка по рахунку дитина народилася – перша, друга чи третя. Спершу одноразово батькам виплачують 10320 грн.

– Ця допомога не зараховується до доходів при оформленні, скажімо, субсидій, – каже керівник управління. – Решту суми виплачують однаковими частинами упродовж трьох років, щомісяця ця сума становить – 860 грн.

Щодо здачі документів, то начальник управління розповідає, що здача заяви повинна здійснюватися лише персонально заявником, ця вимога діє по всій Україні.

– Якщо жінці з певних причин важко принести документи, то без зайвих проблем цю виплату може оформити на себе чоловік, – каже Володимир Сулима.

Джерело: te.20minut.ua

Вам також може сподобатися