У Тернополі немає вакцини проти смертельної зарази

zarazilis-beshenstvom-iz-za-ukusov-lisicНа Тернопільщині ускладнилася епідеміологічна ситуація через відсутність вакцини від сказу. Це захворювання не лікується, необхідно робити щеплення – констатують в обласній санепідслужбі. Майже всі залишки вакцини використали, нові партії не завозять.

Сказ переносять лисиціНагадаємо, нещодавно у Тернополі чоловік заразився сказом через укус лиса. Тварину житель обласного центру придбав через Інтернет.

«На жаль, маємо випадок зараження сказом навіть у Тернополі. Кожного року в області ми реєструємо до двадцяти таких випадків. Сказ – це особливо небезпечна інфекційна хвороба, яка характеризується гострим перебігом, тяжким ураженням центральної нервової системи. Можуть бути летальні наслідки, оскільки лікування не розроблено. Антирабічний імуноглобулін, який необхідно колоти особам, які потерпіли від укусів невідомих тварин, його вже два роки немає взагалі. Ситуація невтішна. В нас є центр по наданню антирабічної допомоги, на сьогодні там немає ні одної дози вакцини. Коли людина захворіла на сказ, це захворювання не лікується, необхідно робити вакцинацію», – розповідає лікар обласної санепідслужби Богдана Козяр.

Нині вакцини від сказу в Україні майже немає. Залишки препарату використовують лише для екстрених випадків. Таку вакцину виготовляють у Росії, але завозити препарат з цієї країни заборонили, оскільки траплялися партії з поганою якістю.

Джерело: За Збручем

Вам також може сподобатися