На Тернопільщині масово висихають криниці

6_krynycjaУ селі Варваринцях Теребовлянського району вода на вагу золота. Місцеві мешканці повідомили журналістам «Народного контролю» про те, що криниці у селі стали сухі. Люди все глибше викопують свердловини, та ситуація досі незмінна. Втім, сільська рада на проблему не реагує.

«У цій криниці півсела брали воду, вичерпати її було неможливо. Тепер же криниця суха», – показує пані Марія.

Поскаржитися «Народному контролю» на цю проблему вийшло чи не півсела. Мешканці кажуть, понад двадцять років мають проблеми із водою: вона мутніє та часто зникає, а криниці поступово висихають.

«На моєму подвір’ї зараз є дві криниці. Коли в одній з них пропала вода, я 4 роки носив воду на коромислі за 350 метрів. А коли напився води – то виливав її з кружки назад у відро, щоб зекономити», – розповідає житель  с. Варваринці Ігор.

Місцеві мешканці впевнені, вода зникла через діяльність піщаного кар’єру, який розташований поруч. Люди помітили закономірність: відколи з кар’єру почали брати пісок, у них почала зникати вода.

«А нещодавно на кар’єрі була машина, яка брали аналізи піску. І в той час у нас почала йти сіра вода, ніби хтось налив молока. Якщо вони почнуть постійно брати пісок – ми залишимося без води. Нас кидають на голодну смерть», – обурюється пані Марія.

Щоб розібратися у проблемі, журналісти звернулися у сільраду. Сільський голова каже, проблема не у кар’єрі, адже він вже 2 роки не діє і людям нічого боятися. Запевнив  – зробить усе можливе, щоб вирішити проблему.

«Обіцяю, що всебічно вивчу дане питання. Якщо буде потреба робити водопровід чи глибше рити криницю – будемо закликати інвесторів до співпраці та спільними силами вирішувати проблему», – запевнив сільський голова с. Струсів Роман Бойко.

Геологи ж додають – з такою проблемою зіштовхнулися не лише жителі Варваринців, а кар’єр до води не має жодного відношення.

«Зараз по всій країні йдуть зміни клімату, значно зменшилася кількість опадів. Основна маса сільського споживає воду з верхніх водоносних горизонтів, які залежать виключно від опадів», – запевнив радник директора Державного підприємства «Геологічний інформаційний фонд України» з питань надрокористування Василь Кітура.

Експерт додає – вирішувати проблему треба на обласному рівні. «На наступній сесії буде розглядатися програма питна вода, буде виноситися питання про те, щоб провести роботи по інвентаризації наявних колодязів, свердловин. Будемо обговорювати збільшення фінансування, залучення фахівців, науковців, гідрогеологів для проведення наукових робіт для того, щоб вирішити цю проблему», – запевнив Василь Кітура.

«Народний контроль» простежить, аби у Варваринцях таки вирішили проблему з питною водою.

Джерело: Доба

Вам також може сподобатися