30 мешканців Тернопільщини інфіковані небезпечною хворобою

klischВ Тернополі кліщі інфікували 30 людей небезпечною хворобою

Хвороба Лайма – найпоширеніше природно-осередкове інфекційне захворювання з групи кров’яних інфекцій з трансмісивним механізмом передачі, що спричиняється мікроорганізмами роду Borrelia і характеризується багатосистемними ураженнями, поліморфізмом клінічних ознак з тенденцією до хронізації та рецидивуючого перебігу.

Збудниками інфекції є спірохети Borrelia burgdorferi. Джерелом та резервуаром збудника інфекції у природних осередках, а водночас і годувальниками кліщів, є близько 200 видів ссавців, серед яких провідна роль належить гризунам.
Життєва схема борелій тісно пов’язана з життєвими схемами іксодових кліщів, які є основними переносниками збудника хвороби Лайма.

Основний шлях інфікування людини – трансмісивний: при укусі інфікованим кліщем.

Інкубаційний період триває від 3 до 35 діб. Основною клінічною ознакою хвороби Лайма є наявність на місці укусу кліща еритеми (червона пляма або папула). Почервоніння поступово збільшується по периферії, досягаючи розмірів 1-10 см, іноді до 60 см і більше, з’являється синюшний відтінок. Еритема зазвичай гаряча на дотик, болюча, часто супроводжується свербінням, форма її округла або овальна, рідше — неправильна.
Також типовими клінічними симптомами є менінгополіневрит, менінгіт, енцефаліт; периміокардит, кардіоміопатія; кератит, увеїт, папіліт, панофтальмія; артрит (артралгія), міозит (міалгія); гепатит. Усі перехворілі підлягають диспансерному спостереженню протягом 2 років.

Епідемічна ситуація з хвороби Лайма на Тернопільщині залишається несприятливою.

Випадки хвороби Лайма щорічно зростають (з 2 випадків у 2001 році до 115 випадків у 2015р.), з початку 2016 року за первинними терміновими повідомленнями вже зареєстровано 30 випадків захворювання.

Збільшення чисельності кліщів призводить до зростання кількості звернень громадян області з приводу укусів кліщами, зокрема: з поодиноких випадків у 2005 році — до 1313 випадків у 2015 році.

З початку 2016 року станом на 20.06.2016 року в області вже зареєстровано 830 укусів кліщами, із них 210 — серед дитячого населення. Перші випадки укусів кліщами в цьому році почали реєструватись з другої декади лютого, що пов’язано із зростанням періоду активності кліщів.

Найбільша кількість звернень за медичною допомогою з приводу укусів зареєстрована в м. Тернополі – 503, з них 94 дитини; Тернопільський район – 75 укусів, з них 30 дітей, Бучацький – 41 укус, з них 23 дітей, Кременецький – 39, з них 15 дітей, Збаразький – 38 укусів, з них 13 дітей, Гусятинський – 35, з них 13 дітей.
В середньому за тиждень реєструється 90 укусів кліщами.

За результатами дослідження кліщів, знятих з потерпілих, на інфікованість бореліями в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» з початку року із 364 кліщів, знятих з людей, у 75 екземплярах виявлені позитивні знахідки (20,6%).
Основні способи профілактики хвороби Лайма, спрямовані на зниження ризику присмоктування кліща при відвідуванні лісів, парків, заміських масивів і садових ділянок. Вони включають використання репелентів, носіння одягу, що максимально закриває поверхню тіла, часті огляди тіла й одягу для своєчасного виявлення кліщів.

Також необхідно обстежити своїх домашніх тварин на предмет кліщів. Собака або кішка не можуть заразити Вас на хворобу Лайма, але можуть занести в будинок заражених кліщів, які, в свою чергу, можуть вкусити Вас.

Якщо Вас все ж таки вкусив кліщ — необхідно його видалити. Для цього звернутись до лікаря лікувально-профілактичного закладу (територіальної поліклініки чи травмпункту).

При відсутності такої можливості видалення можна проводити самостійно, хоча це є небезпечно. Після цього теж звернутися за медичною допомогою.

Коли у вас є кліщ, потрібно визначити інфікований він чи ні. Такі дослідження проводяться у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України». Кліща необхідно доставити до лабораторії (бажано живого). Дослідження проводиться протягом години.
Якщо кліщ інфікований бореліями, то ймовірність захворіти на хворобу Лайма досить висока.
З отриманим результатом обов’язково потрібно звернутись на консультацію до лікарів-інфекціоністів для визначення подальших дій.

Пам’ятайте, ваше здоров’я у ваших руках.
Джерело: infoprostir.te.ua

Вам також може сподобатися