У Кременці дитина померла в утробі матері: трагедія чи вина лікарів?

kremenecОчікування великої радості перетворилось та страшне горе для родини Фарштей з Кременеччини. Дев’ять місяців молода родина чекала на народження свого первістка, та побачити немовля живим і здоровим батькам не судилося.

В останні дні вагітності дитинка померла в утробі матері. Родичі звинувачують у трагедії медиків. Керівництво галузі обіцяє провести ретельне розслідування та знайти винних.

Вкололи невідомий препарат

Про трагічний випадок на Кременеччині «Номер один» розповіла бабуся немовляти Тетяна Фарштей. Її син з невісткою з радістю очікували на народження дитини. Вагітність проходила практично без ускладнень. Жодних побоювань медики щодо стану молодої жінки не висловлювали. Добігали останні дні вагітності і 21 червня Оксана традиційно прийшла на огляд до медиків. Як завжди, здала аналізи, які підтвердили, що всі показники в нормі. Це заспокоїло родину.

– Ми живемо за сім кілометрів від Кременця. У вівторок, після свята Трійці, близько третьої години дня до мене приїхала невістка. Оксанка каже, що, напевно, дарма вона це зробила, бо її починає боліти живіт, – розповідає пані Тетяна. – Я попросила її лягти та відпочити. Однак з часом біль став посилюватись. Я сама мама двох дітей, тому й запідозрила, що це можуть бути перейми. Близько 17 год. ми сіли в машину і поїхали в лікарню. На той час лікар, з яким ми попередньо домовились про пологи, вже пішла додому і в закладі була лише акушерка. Вона оглянула Оксану і сказала, що їй ще рано народжувати.

До слова, такий висновок працівники пологового зробили, як тільки-но побачили жінку біля лікарні. Медики зауважили, що Оксану вже ведуть народжувати, але, можливо, це ще не перейми. Після огляду жінку провели в палату і порекомендували трохи полежати. Родичів відпустили додому й обіцяли подзвонити, коли почнуться пологи.

– Я зателефонувала нашому лікарю і попередила, що, очевидно, в Оксани почалися перейми. Це було 21 червня, а пологи були призначені на 27 червня. Різниця не велика, адже часто жінки народжують швидше встановленого терміну, – пояснює Тетяна Фарштей. – Лікар мені повідомила, що треба трохи зачекати. Якщо ситуація до вечора не зміниться, тоді медики зроблять якийсь укол. Ми запитали лікаря, чи вона приїде. Запропонували привезти її в лікарню, але вона відповіла, що акушер усе сама зробить.

Біль під кінець дня тільки посилився, однак медики не починали підготовки до пологів. Натомість зробили жінці укол, після якого біль зник. Який препарат ввели вагітній, не знає ані жінка, ані її рідні. Оксана провела ніч у лікарні, а наступного дня у молодої мами був день народження.

– Вранці ми приїхали з сином у лікарню, аби привітати Оксану. Вона зійшла до нас вниз до віконечка. Ми трохи поговорили. Я запитала, як вона почувається. Живіт уже не болів. Потім Оксана піднялася наверх для огляду. Лікар сказала, що їй ще рано народжувати. Я зателефонувала, аби поспілкуватися з нею, але та відповіла, що її вже немає в лікарні. На цей день випадало її чергування, тому вона пообіцяла спостерігати за Оксаною. Ми трохи посиділи і поїхали додому, – пригадує жінка.

По поверненні додому пані Тетяна пішла на роботу. Уже після обіду до неї прибіг син і повідомив, що їде за дружиною у лікарню, бо її відпускають додому. Жінка зателефонувала лікарю, аби з’ясувати, у чому справа. Невістка на останніх днях вагітності. Її небезпечно відпускати додому. Лікар відповіла, що у жінки сьогодні свято. Нехай вона проведе його з рідними. Більше того, у палаті страшенна спека. Перебувати тут важко. Краще, аби жінка побула вдома.

Наступного дня Оксана знову поїхала в лікарню. Вкотре здала аналізи і медики знову відпустили її додому.

– Наступного дня побачила, що Оксана сидить сумна, – продовжує пані Тетяна. – Я запитала, у чому справа. Невістка каже, що відчуває, як дитинка тисне під ребрами і живіт здувся.

У суботу, 25 червня, вранці чоловік повіз вагітну жінку в лікарню. А вже через кілька годин до Тетяни пролунав тривожний дзвінок.

– Мамо, у Вероніки не б’ється серце, – повідомив у слухавку син.

Тетяна одразу ж набрала номер лікаря, у якого планувала народжувати Оксана. Медик заявила, що нічого сказати не може. Мовляв, у лікарні не працює УЗД-апарат, тому треба їхати у Тернопіль.

– Лікарі вже тоді знали, що дитина мертва, але нічого нам не сказали, – розповідає Тетяна. – Навіть якщо у лікарні не працює УЗД-апарат, то поряд знаходиться приватна клініка. Обстеження можна було зробити там. У цей момент мені не спало таке на думку. А вже біля Тернополя у виписці з лікарні я прочитала діагноз – «загибель плода». Більше того, до обласного центру ми їхали власним транспортом. Нам навіть не дали машини швидкої допомоги. Після того я кілька разів телефонувала до лікаря, але вона вже не піднімала слухавки.

Жінка розповідає, що коли невістка ставала на облік, то цікавилась медиками. Лікаря, якого обрали, вважають у Кременці непоганим спеціалістом. Чому так сталося, родина не уявляє.

– Оксана – маленького зросту, а дитинка важила 4,5 кг. Уже в Тернополі медики повідомили мені, що лікарі мали проводити кесарський розтин. Однак це навіть не обговорювалось із медиком, – каже Тетяна. – У висновку судмедексперта вказано, що дитина загинула внаслідок асфіксії. Як мені пояснили лікарі, їй просто не вистачило кисню. Жодних інших відхилень не виявлено. Це була здорова дівчинка. Наразі відібрано матеріали для досліджень щодо можливості виявлення інших патологій. Результати будуть лише через два тижні.

Сьогодні родина переживає велике горе. Жінка каже, що їм уже ніхто не поверне дитину, але щоб такі випадки не повторилися в інших родинах, медики повинні з’ясувати, хто винен у смерті немовляти.

Проведуть спеціальне розслідування

Наразі управління охорони здоров’я ТОДА не має відповіді на запитання, хто винен у смерті немовляти. Як повідомив начальник управління Володимир Богайчук, спеціальна комісія проведе розслідування даного випадку й обов’язково повідомить про його результати.

– Кожен випадок неонатальної чи перинатальної смертності розглядається на спеціальній комісії. До робочої групи входить обласний педіатр, акушер-гінекологи, вузькі спеціалісти та інші. Члени групи вивчають документацію, проводять аналіз спостереження за вагітною. На комісію викликають усіх причетних до надання допомоги вагітній осіб. Починаючи від сімейного лікаря, який контактував з жінкою, до лікаря, який приймав пологи. Цей випадок також буде розібрано похвилинно, – констатував Володимир Богайчук. – Родичі мають право звернутися у правоохоронні органи, після чого буде проведено експертизу. Для об’єктивності оцінки роботи медиків інколи її проводять спеціалісти з інших областей. Ситуація розглядається дуже серйозно, тому що показник дитячої смертності відстежується на всеукраїнському рівні. Коли я прийшов на посаду, наша область у цьому аспекті мала найгірші показники. Зараз – одні з найкращих – смертність різко знизилась. Поки що я не можу дати оцінки роботі медика, тому що питання до кінця не вивчено. Та можу зазначити, що причини смерті дитини можуть бути різними. В тому числі не пов’язані з діями лікарів.

Як зазначив керівник галузі, термін розслідування може бути різним – від одного тижня до кількох місяців, у залежності від випадку. Журналістам пообіцяли повідомити про результати розгляду справи, а якщо ж причиною смерті дитини справді є лікарська помилка, то притягнути винних до відповідальності.

Коментар

Олена Басалик, акушер-гінеколог

– Пацієнтка лежала в лікарні на допологовій підготовці. Її направили до нас із жіночої консультації з підвищеним тиском. Вона щодня проходила огляд. Ми записували серцебиття. Стан жінки був задовільний, тому вона йшла додому. У лікарні спека, і якщо немає застережень, ми відпускаємо пацієнток.

Жінка переночувала в лікарні лише раз – у день поступлення. Наступного дня вона здала аналізи. Їй зробили кардіограму. У четвер, 23 червня, знову ми записали серцебиття. Провели огляд. Пацієнтку нічого не боліло, тому її відпустили додому. Я сказала їй прийти або в п’ятницю, або в суботу. Саме на суботу виходило моє чергування.

Пацієнтка приїхала 25 червня близько 9:30. Серцебиття трубочкою не прослуховувалось. Не було запису й на моніторі. Кабінет УЗД у той день не працював. Поряд у нас є приватний кабінет. Я зателефонувала до лікаря, але й вона була за межами міста. Тому в Кременці неможливо було підтвердити стан дитини.

Крім того, у ніч з п’ятниці на суботу о другій годині в жінки відійшли брудні води.

Це може бути пов’язано з внутріутробним інфікуванням. Передбачити, що так станеться, я не могла. У нас немає таких методів дослідження. Зараз є багато інфекцій, які впливають на стан вод, але діагностувати їх не можливо. Зауважу, що коли відходять брудні води, то надії, що народиться здорова дитина, немає.

У четвер і з жінкою, і з дитиною все було добре. Це підтверджено документально. Є записи серцебиття. Я попереджала жінку, аби телефонувала мені, коли щось піде не так, але ніхто не дзвонив.

Щодо препарату, який вводили, то це ношпа та анальгін, що є звичною практикою.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися