Троє мешканців Тернопільщини захворіли на ботулізм

kapelnicaЦьоріч на Тернопіллі зареєстровано 3 поодинокі випадки захворювань на ботулізм у Козівському, Збаразькому районах та в м. Тернополі, які виникли в результаті споживання консервованої м’ясної продукції домашнього виготовлення. Про це повідомили в Держсанепідслужбі Тернопільської області.

На сьогодні в медзакладі міста на стаціонарному лікуванні у стані середньої важкості перебувають 2 хворих з діагнозом ботулізм. Нездужання хвора пов’язуює із вживанням рибної пресерви та напівкопченої ковбаси. За результатами розслідування встановлено, що харчові продукти придбані на несанкціонованому ринку міста. Окрім, цього обоє хворих вживали м’ясну консерву домашнього приготування (копчені свинячі ребра).

Для дослідження в лабораторію особливо небезпечних інфекцій відділу досліджень біологічних факторів ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» були доставлені кров від хворих та залишки 2 взірців харчових продуктів. Взірці м’ясної консерви домашнього приготування на залишку відсутні. Діагноз ботулізм підтверджений лабораторно у 1 хворої, дослідження тривають.

Головний метод профілактики ботулізму – ретельне дотримання технології приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування. Не слід купувати кров’яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби у випадкових осіб. Якщо продукт викликає сумнів в його якості, слід його прокип’ятити: кип’ятіння протягом 10 хвилин руйнує ботулотоксин. М’ясо при цьому має бути нарізано шматками завтовшки не більше 2см. Якщо кришка банки здулася («бомбаж») або відкрилась – її необхідно викинути, продукт зіпсувався. В жодному разі його не можна куштувати, такі консерви знищують.

Вам також може сподобатися