У тернопільських вишах в розпалі вступна кампанія

vstup11Система прийому електронних заяв абітурієнтів запрацювала без перебоїв. В приймальних комісіях вишів черг зі вступників немає. Там пояснюють, оскільки система працює без проблем, абітурієнти подають документи самостійно.

Перший тиждень вступної кампанії з новим методом подачі документів виявився нелегким. Процес загальмовувався на 3-4 години, сервери не витримували навали вступників і єдине, що рекомендували абітурієнтам – реєструватися вночі. Однак, вже з п’ятниці, розповідає  відповідальний секретар приймальної комісії ТНПУ, ситуація налагодилася.

ПАВЛО БАСІСТИЙ, відповідальний секретар приймальної комісії ТНПУ: «В п’ятницю ми отримали більше 1000 заяв. За суботу-неділю, знову ж таки більше 1000 електронних заяв. Саме більше поданих заяв – це в нас германські мови і літератури, англійсько-український переклад. Там близько 600 заяв вже є, з них – 65 з першим пріоритетом. Взагалі, по університету вже є близько 500 заяв з першим пріоритетом, за 400 – з другим, за 400 – з третім, з високими пріоритетами та з високою кількістю балів».

Загалом, в тернопільський пед подали близько 3600 заяв. Однак, ще одну хвилю ажіотажу там очікують вже ближче до 20-х чисел та кінця вступної кампанії. Така ж сама ситуація і в економічному університеті. Жодних черг, та майже жодного абітурієнта в коридорах, за виключенням вступників на магістратуру, передає ІНТБ.

ОЛЕГ ЛУЦИШИН, відповідальний секретар приймальної комісії ТНЕУ: «На сьогоднішній день маємо понад 4500 заяв поданих. Надіємося, що це перша хвиля. Зараз, коли розблокувалася нормальна подача піде кращим темпом. Як правило, в перші дні подавали ті, хто або мають дуже високі бали, або достатньо низькі бали. Така «золота середина» я думаю визначається, моніторить, прораховує варіанти, куди пройде на державну форму навчання, де більше шансів. Тому, як правило, вони будуть подавати після 20 числа, це вже і з минулого року така практика. В останній тиждень, основне навантаження буде лягати на сервера».

Враховуючи це, абітурієнтам радять не відтягувати на останній день – 27 липня, подачу документів. Хоч рейтинги вже можна побачити на ресурсі «Вступ.інфо», їх вигляд ще може кардинально змінитися.

ОЛЕГ ЛУЦИШИН, відповідальний секретар приймальної комісії ТНЕУ: «Це є, знову ж таки, відображення стану ситуації на даний момент часу, на дану годину. Через годину може прийти 50 заяв і, будучи першим, можна стати 51. Тобто, тут сказати про щось дуже важко. Але, насправді, тенденція вже вимальовується. Індикативними точками буде 21 число, діти, які визначаються із середнім балом, який в них є, в районі 174, 180, 165 десь – вони якраз найбільше переживають і сумніваються, вони зможуть вже десь безпосередньо побачити, де можна поставити, які пріоритети».

Водночас, визначаючи пріоритети, варто врахувати, що вже прийняті заяви скасувати не можуть.

ПАВЛО БАСІСТИЙ, відповідальний секретар приймальної комісії ТНПУ: «Скасовувати приймальна комісія не має права. Вони подали на 5 спеціальностей, а хочуть… Побачили, що зараз можна попасти на державну форму на якусь іншу спеціальність і кажуть, скасуйте нам на одній спеціальності, ми хочемо подати на другу. Таке неможливо».

Вже з 21 липня в педагогічному університеті розпочнуться внутрішні випробовування. Зокрема творчі конкурси, нормативи із фізичної культури. 1 серпня будуть відомі перші результати вступу, а вже 5 серпня – остаточні висновки.

Джерело: ІНТБ

Вам також може сподобатися